ОБЩЕСТВО

И съдът поряза властта – скъпите винетки вече официално са незаконни!

И съдът поряза властта – скъпите винетки вече официално са незаконни!

винеткиe58f40c582aa8b35d696d5ae24dc1076

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха определени по-високи цени на винетните стикери у нас. В мотивите си ВАС е посочил, че при определянето на новите цени не са били спазени важни законови процедури.

Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

След влизането в сила на поскъпналите винетки, цената им беше оспорена от редица физичеки и юридически лица. Сред тях най-активна бе организацията „Без дупки“ на Борислав Райчев и Кирил Димитров, която пусна жалби до няколко институции – Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие, Агенция пътна инфраструктура, Висш административен съд! Вносители на жалбите бяха БОРИСЛАВ РАЙЧЕВ И АТАНАС КАЛЕВ, подкрепени от 43 града!

вас13680775_1729396667326961_7726490375511980168_n

Същата организация бе инициатор и на няколко автопохода и протести срещу безобразието на властта.

Срещите им с Лиляна Павлова и шефа на  АПИ Лазар Лазаров обаче така и не доведоха до положителен резултат за отмяната на високата цена.

Експерти от Адвокатските кантори са : София – Шопов и Янков, Бургас – Мосинов и Кожухаров доказаха какви манипулации са правени с качването и с разминаването на датите.

Впоследствие техните искания бяха подкрепени и от юридическата огранизация, която води дело срещу цялото постановление на Министерския съвет.

Само преди месец Върховната административна прокуратура реши, че има основание в жалбите срещу по-високите цени на винетните стикери.

След разпити на вещи лица и събиране на доказателствен материал, на заседанието си тричленен състав на Върховния административен съд реши да даде ход на делото, а вчера вече излезе и с решение.

Властта обаче поне засега е решила да действа като терорист – заявява, че дори съдът да се произнесе, че скъпите винетки са незаконни, решението нямало да влезе в сила, защото пътната агенция щяла да го обжалва.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Ами да обжалва, и да видим тогава какво ще стане на втора инстанция, и какво ще влезе в сила. Във Франция когато не искат да им спуснат отгоре някакво решение, решават въпроса с бунтове, които не стихват вече месец.

Основните мотиви на съда са, че:

  1. Постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, вкл. не е съгласувано с останалите министри, съгласно изискванията на Устройствения правилник на МС;
  2. Докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Това противоречи на чл.28, ал.2 от Закона за нормативните актове.
  3. Постановлението противоречи на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на РБ, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.
  4. Нарушен е и чл. 10, ал. 1, т. 1, изречение последно от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.
  5. По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система.

Закон за нормативните актова: Чл. 28. (1) Проектът на нормативен акт заедно с мотивите, съответно доклада към него и предварителната оценка на въздействието по чл. 20, се внася за обсъждане и приемане от компетентния орган.

(2) Мотивите, съответно докладът, съдържат:

  1. причините, които налагат приемането;
  2. целите, които се поставят;
  3. финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба;
  4. очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива;
  5. анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Конституция на РБ: Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. (2) Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон.

Закон за пътищата: Чл. 10. (1) За преминаване по републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци, Министерският съвет може да въвежда само една от следните такси за определена категория пътни превозни средства:

1. такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса; заплащането на винетната такса дава право на едно пътно превозно средство да ползва за определен срок републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци; размерът на винетните такси, включително административните разходи, за всички категории превозни средства се определя от Министерския съвет, така че да не е по-висок от максималните размери, посочени в приложение №1.

More in ОБЩЕСТВО

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024