Политика

Руските „набези“ над Черно море продължават да „горят ресурса“ на българските изтребители!

Руските „набези“ над Черно море продължават да „горят ресурса“ на българските изтребители!

ненчев02041882b9311b821cff5e3887e0b3d7

Руските набези над Черно море продължават да „горят“ ресурса на българските изтребители

Има готовност за масово изпращане на военни към българско-турската граница
Отново са зачестили случаите на полети на руски самолети в близост до българското въздушно пространство, съобщи премиерът Бойко Борисов в петък.

„Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, заяви премиерът пред Нова телевизия.

Малко по-късно военният министър Николай Ненчев потвърди за „няколко“ подобни случаи и коментира, че те са причина за изразходването на летателния ресурс на изтребителите МиГ 29, с които България пази въздушното си пространство.

„И в миналото е имало подобни действия. Безспорно изчерпват ресурсите на МиГ-овете, но ще продължим да го правим“, добави Ненчев.

България се доближава все повече до момента, когато няма да може сама да пази въздушното си пространство, след като няколко правителства не успяха да стартират процедурата за закупуване на нови изтребители, а сегашният кабинет отказа да продължи да разчита на Русия за поддръжката на МиГ-овете. Парламентът обаче вече прие законови промени, които дават възможност за Air Policing – съвместна охрана на въздушното пространство заедно с други страни членки на съюза.

Ненчев отказа да отговори на въпрос до кога ще можем сами да пазим въздушното си пространство, но припомни, че има възможност за съвместна охрана. За целта обаче трябва да бъде сключен изричен договор със страна членка на НАТО. По неофициална информация вече са водени разговори с няколко страни, сред които и Полша. Професионалното ръководство на бойната авиация обаче открито се обяви срещу подобен вариант и настоява средствата да се насочват към родните ВВС вместо към партньорските.

Помолен да коментира предупреждението на Бойко Борисов от сутринта, че страната ни се готви за тежка бежанска вълна, Ненчев посочи: „не бих казал, че има допълнителни индикации, но с оглед на ситуацията в Турция има извънредно положение в някои райони“.

Той каза, че вече има планове при необходимост да бъдат изпратени „многократно повече военни“ за охрана на границата, отколкото има в момента.

Ненчев заяви, че утре ще бъде на българско-турската граница, за да се види с военнослужещите и да даде допълнителни инструкции.

„Виждам, че хората в района са спокойни, когато момчетата са около тях, така че ще дам допълнителни гаранции за нашето присъствие и за това, че ще изпълним всичките си задължения. Добре обучени са момчетата, вършат си работата, работят много добре с органите на МВР, нека хората да бъдат спокойни“, каза още министърът.

Медиапул, ПАН БГ

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024