Политика

Тероризмът се превръща в удобно оправдание за тотално ограничаване правата на гражданите!

Тероризмът се превръща в удобно оправдание за тотално ограничаване правата на гражданите!

ненчев768x432

Добре дошли в New World Order, където неща от сорта на „граждански права“ и т.н. не съществуват! Total control отвсякъде!!!! Извинения винаги ще се намерят – комунизъм, тероризъм, метеоризъм, извънземноризъм, воаьоризъм, я някоя друга простотия.

Антитерористичният закон е обсъден на заседание на Съвета за сигурност. Това обяви пред журналисти военният министър Николай Ненчев след заседанието, свикано рано тази сутрин от премиера Бойко Борисов.

По думите на Ненчев новото е, че въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Те ще имат право да обискират и да проверяват вещи, както и да използват оръжие, ако законът бъде приет.

Незабавно трябва да започне подготовка на военнослужещите, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти”, коментира пред журналисти военният министър.

Вероятно още в следващите няколко дни той смята да издаде заповед за започване на незабавна подготовка.

На заседанието на Съвета за сигурност са обсъдени и текстовете, касаещи ограничаването правата на граждани при опасност.

По този въпрос Ненчев бе лаконичен. Той изтъкна, че са го обсъдили подробно и че предполага, че дискусията ще продължи и в Народното събрание.

Според текста на закона, по време на антитерористична операция  службите могат да налагат всякакви ограничения на гражданите – да разполагат с имуществото им, да им ограничават достъпа до комуникации. Мотивът е, че в последните две години на територията на Европа са направени доста нападения.

Проектозаконът дава изключително широки правомощия, като на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество, се казва в проекта.

В закона е записано, че всеки е задължен да „понесе ограниченията, произтичащи от мерките“ и да „оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията“. Това включва повреждане или унищожение на имущество, съоръжения и насаждения. Службите ще могат да вземат от всеки „комуникационни, съобщителни и други технически средства“, както и автомобилите и камионите, които не са дипломатически или на международна организация.

В проекта се споменава, че гражданите могат да бъдат обезщетени.

На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон, предвижда проектът. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нов, както и да забранят на човек да сменя местожителството си, да контактува с определени хора.  Това са част от т.нар. „превантивни мерки“, които новите текстове предвиждат.

Медиите пък ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. При обявяване на извънредно положение мобилните оператори и интернет доставчиците ще са задължени да предоставят на службите достъп до мрежите си и те ще ги ползват безплатно. Извънредното положение ще се обявява при извършен терористичен акт.

В закона са описани три нива на заплаха, като за да се обяви най-високото, трябва всички елементи на заплаха да „са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт“.

Определени са и четири степени на готовност на институциите – зелена степен (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране).

News.bg

https://news.bg/politics/armiyata-speshno-zapochva-da-se-uchi-za-antiteroristichni-obiski-i-proverki.html

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024