Политика

„Уикилийкс“: Бившият външен министър на Борисов рапортувал на САЩ за спирането на „Белене“!

„Уикилийкс“: Бившият външен министър на Борисов рапортувал на САЩ за спирането на „Белене“!

НМЛV1c4955a381dca42c00e306308783fd25

Бившият външен министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов е рапортувал на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уикилийкс“, пише Хаштаг-BG.

Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. На същата дата българските власти решават да прекратят проекта за АЕЦ „Белене“. В писмото Съливан препраща информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън Съливан пише: „Не лоша работа“. Ето и имейлът на Морнингстар до Съливан, който впоследствие стига до Клинтън /Пълната имейл комуникация към Клинтън относно АЕЦ „Белене“ вижте тук/:

„Уважаема г-жо Държавен секретар,

В момента съм в Атина по време на натоварено пътуване до Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София.

Той каза, че Русия е кооперативна. България ще вземе във владение един от реакторите, който вече е завършен и ще го инсталира на площадката в Козлодуй. „Уестингхаус“ си говори с българите за развитието на проект в Козлодуй чрез използването на руски реактор.

С уважение,

Дик“

Информацията стана публична след като порталът „Уикилийкс“ публикува 1258 имейла на Клинтън, които са изтекли през личния й компютър, който тя е ползвала за служебни цели.Хаштаг-BG припомня, че това нерегламентирано използване на личен имейл-сървър е повод за сериозно разследване Отвъд океана, като вчера ФБР за пореден път привика Клинтън и я подложи на няколкочасов разпит.

Хаштаг-BG припомня, че Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България в началото на февруари 2012 г. Тогава тя се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, сред които и Николай Младенов, който тогава я посрещна на летище „София“. След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

Автор: Хаштаг-BG

http://hashtag-bg.com/

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024