Политика

В ЕС панически държава след държава се спасяват поединично! Затова търсим партньорство с Турция!

В ЕС панически държава след държава се спасяват поединично! Затова търсим партньорство с Турция!

борисов1469792321-16
Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция, заяви премиерът Бойко Борисов.
Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват„, заяви той по време на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствената информационна служба.

„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в ЕС, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“, добави министър-председателят.

Той подчерта, че за всеки регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта и проверяват „куп неща“, „всеки ден, денонощно“. Всяка нощ имало около 100-150 души, които няма как къде да бъдат върнати“.

Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане – защото не може никой да си позволи да каже: „Абе това сигурно не е бомба…“ – се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място„, оплака се Борисов пред министрите.

Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

По думите му в тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите.

Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, добави Борисов.

Той уточни, че зад думата „предотвратени” влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 000.

Междувременно в. „24 часа“ съобщи, като се позова на неофициална информация, че турският премиер Бинали Йълдъръм е поискал среща с Борисов и заради това ще отиде в Истанбул за откриването на новия мост над Босфора в петък сутринта.

Първоначално премиерът не е планирал да ходи заради насрочените от германския канцлер Ангела Меркел преговори с осем европейски премиери. След молбата от Турция обаче Меркел се е съгласила да отложи разговорите и вместо да започнат в петък – 26 август, те ще се проведат от късния следобед на събота – 27 август, е заявил още източникът на изданието.

24 часа, Dir.bg

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024