Политика

Правителството се готви за война! Актуализира военни директиви на закрито заседание!

Правителството се готви за война! Актуализира военни директиви на закрито заседание!

министерски-съвет

В средата на юли българското правителство актуализира директивите за работа във военно време. Този документ е технически и предвижда задълженията на институциите и фирмите при осигуряване на националната сигурност при водене на война, осигуряването на материална помощ от бизнеса и пр. Директивата се актуализира на всеки 6-7 години. Документът е секретен и е приет на закрито заседание, пояснява „24 часа“.

В точка 2 от решението на Министерски съвет пише, че министърът на отбраната трябва да разработи планове за привеждане в готовност за военно време в срок от 3 месеца. Държавните институции, общините, бюджетните организации и юридическите лица с възложени военновременни задачи имат срок от 1 г., за да разработят своите планове. Германското правителство приема днес обновена концепция за гражданска защита в случай на атака. България също ударно осъвременява нормативната уредба, свързана със защитата на населението и националната сигурност, показа проверка на “24 часа”.

Освен решението на МС от 14 юли всяка година се актуализира националният план за защита при бедствия и аварии, както и програма за това до 2018 г. В него са заложени и новите методически материали за системата на образованието, които предвиждат интерактивно обучение за поведение при терористичен акт. През юни беше допълнен и законът за бедствията и авариите, който урежда действието на системата за ранно предупреждение при опасности и реакцията на институциите.

През септември се очаква да бъде приет окончателно Законът за противодействие на тероризма, внесен от Министерския съвет и изготвен от експерти от различни ведомства. Отделно от това има и Национален план за противодействие на тероризма, който урежда правомощията на всички институции при заплаха и насилствен акт. България има приети в края на миналата и началото на тази година и стратегия за киберсигурност и планове за развитие на въоръжените сили и национална отбранителна стратегия.

Bnews

http://www.bnews.bg/article/215375

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024