Политика

Епицентър: „Всичко ще направя, каквото кажеш“! Това бил казал Путин на наш Бойко!

Епицентър: „Всичко ще направя, каквото кажеш“! Това бил казал Путин на наш Бойко!

борисовпутин147040297574692

„Всичко ще направя, каквото кажеш!“, това заявил руският президент Путин в разговора си с Бойко Борисов вчера, твърди сайтът Епицентър.бг, в информация с автор Валерия Велева. Дали доколко „разкритията“, които звучат повече като евтина сензация и скрит пиар на самия Борисов, са верни – нека преценяват читателите. Все пак са хора с глави на раменете си….

ЕТО КАКВО ОЩЕ РАЗКРИЛА ВЕЛЕВА…..ЕДНО КЪМ ЕДНО: 

„Знам, че в Европа те уважават, трябва да вървим в правилната посока“, подчертал руският лидер пред българския министър-председател.

Телефонният разговор между първите мъже в Москва и в София траял повече от час. Той бил подготвян  много внимателно от Борисов и екипа му. И подчертано бил много приятелски. Двамата лидери не скрили доброто си отношение един към друг и начертали дългосрочна стратегия за развитие на българо-руските икономически връзки.

Това е сериозен знак за размразяване на отношенията между двете държави, изопнати в последно време от непремерените изказвания на президента Плевнелиев, на външния и военния министър.

Както стана вече ясно, основна тема на разговора между  Борисов и Путин са били енергийните проекти между двете страни и изваждането им от точката на замръзване.  Като първа стъпка в тази посока ще бъдат създадени работни групи, които да направят преглед на състоянието на общите ни енергийни проекти,  ще бъдат посочени проблемите и пътищата за тяхното преодоляване.

Президентът Путин изрично подчертал, че проектите ще бъдат изграждани при пълно спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Борисов поел водещата роля в размразяването на връзките с Москва, демонстрирайки активност по енергийните теми, които касаят не само двете страни, но и Европа..

Разговорът му с Путин се проведе ден след като премиерът получи отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на газоразпределителния център „Балкан” и проектите „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене“.

Положителният отговор на Юнкер даде зелена светлина  на правителството на Борисов за по-активна роля по отношение на Москва, предлагайки възобновяване на проекта „Южен поток“. Идеята на Борисов, която той обсъдил с Путин,  е Русия да построи подводната част на газопровода, която да влиза в газоразпределителния център „Балкан“.  Точно тук руският президент му казал: „Всичко ще направя, каквото кажеш!“

Ескпертните групи ще се обсъждат тепърва капацитета на тръбата и параметрите за участието на Русия в проекта. И към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“, разказал Борисов на Путин.

За 5 и 6 септември във Варна е насрочена инвеститорска среща за газовия хъб, на която се очаква да се разбере какво е нивото на интерес към проекта от страна на чужди компании за участие като доставчици или акционери в разпределителния консорциум. Очаква се през газовия хъб  да потече синьо гориво, което да се  доставя освен от Русия, но и от Азербайджан, Гърция, Иран, Кипър, Северна Африка, както и втечнен газ от гръцки терминали.

 

В едночасовия  разговор били обсъдени широк кръг въпроси, научи още Ерицентър.бг – за работата на  Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за връщането на руските туристи по българските курорти.

 

Премиерът Борисов не скрил задоволството си от разговора и от факта, че е възобновил приятелските си контакти с Путин, както и от перспективата, която тези проекти откриват пред страната. Всичките  усилия на министър-председателя оттук нататък ще бъдат насочени в тази посока.

Епицентър. бг

http://epicenter.bg/article/Putin-kam-Borisov–Vsichko-shte-napravya–kakvoto-kazhesh/107214/2/0

 

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024