Европа

Паника в Прага след акция, симулираща инвазия на ислямисти! (видео)

Паника в Прага след акция, симулираща инвазия на ислямисти! (видео)

panika-v-praga-sled-akciq-simulirashta-invaziq-na-islqmisti-(video)-396306
Чешката полиция започна разследване на организаторите на акция, състояла се в центъра на Прага по идея на антиислямски активист, по време на която е било симулирано нашествие на бойци на „Ислямска държава“ (ИД). Проявата е предизвикала паника сред населението, предаде Франс прес, като цитира чешката полиция.
Активистът Мартин Конвичка и някои от неговите поддръжници, дегизирани като бойци на ИД, „щурмували“ в неделя Староместкия площад, смесили се намиращите се там туристи и започнали да скандират на арабски „Аллах е велик“. Много туристи се изплашили и започнали да бягат към околните ресторанти, за да се скрият. Появиха се и кадри от сцената на паника в интернет, допълва БТА.
Акцията на Конвичка породи всеобщи критики в Чехия, както в медиите, така и сред политиците. Чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец определи случилото се като „израз на политически и граждански кретенизъм“. Полицията е започнала разследване по подозрения в нарушаване на обществения ред. Не се изключва и вариантът за съдебно преследване за разпространение на невярна обезпокояваща информация, каза говорителят на пражката полиция Томас Хулан.
ВИДЕОТО ТУК:
Мартин Конвичка е лидер на малка формация, която някои определят като ксенофобска, извличаща дивиденти от страха на хората от тероризма. В медиите той каза, че неговата акция е целяла да разтърси и шокира чехите. В края на проявата той беше задържан за кратко от полицията.
Новини БГ
http://www.novini.bg/news/

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024