Политика

Психодесни се радват като нашмъркани: Кеф! България няма шанс да оглави ООН!

Психодесни се радват като нашмъркани: Кеф! България няма шанс да оглави ООН!

Image_5678073_126

Шепа безродници у нас не крият задоволството си от намалелите шансове на Ирина Бокова след последното гласуване вчера да оглави ООН.  Въпреки че цялата държава застана зад кандидатурата й, защото е българка, някои психодесни, чиито мозъци са неспасяемо болни от патологичен антикомунизъм, демонстрират гордост от това, че“комунистката Бокова“ губи надпреварата.

И, те нещастниците „са дали нещо на света“ – няколко кофи с помия от страна на съветския възпитаник Евгени Михайлов или подмолните шантажни игрички на Стефан Тафров, заради което същият беше отзован като постоянен представител на страната ти в световната организация.

Ирина Бокова зае пето място при второто гласуване на Съвета за сигурност за поста генерален секретар на ООН.

Тя получи 7 гласа „за”, 7 „против” и 1 „въздържал се”.

Португалецът Антониу Гутериш е начело на кандидатите, съобщиха световните агенции. Експремиерът на Португалия е събрал 11 гласа „за”, 2 „против” и 2 „въздържал се”.

Той изпреварва сърбина Вук Йеремич – бивш председател на Общото събрание на ООН, който получава 8 гласа „за”, 4 „против” и 3 „въздържал се”.

На трето място е Сусана Малкора – първи дипломат на Аржентина, с резултат (8/6/1). Бившият президент на Словения Данило Турк сега е четвърти (7/5/3).

След Бокова пък се нареждат македонецът Сържан Керим (6/7/2), новозеландката Хелън Кларк (6/8/1) и костариканката Кристиана Фигерес (5/8/2). На опашката са молдовката Наталия Герман, словакът Мирослав Лайчак и черногорецът Игор Лукшич.

При първото тайно гласуване Бокова не бе подкрепена от 6 от 15-те страни в Съвета за сигурност и остана на трета позиция след Гутереш и Турк. В петък обаче тя не е била подкрепена от седем посланици, а един е бил без мнение.

Според информация на БНТ посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН са коментирали изпратеното срещу Бокова писмо от режисьора Евгений Михайлов и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов изпрати писма с молба за подкрепа за българския кандидат, но явно те не са повлияли при гласуването.

Процедурата ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всичките 15 членове на Съвета за сигурност. След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.

 

Сайтът „Политико” вчера излезе с пространна статия, в която се коментира, че „САЩ и Русия са превърнали надпреварата за поста на генералния секретар на ООН в най-новия фронт на ескалиращата им война за геополитическо влияние”.

Според изданието, Москва застава зад Бокова, а Вашингтон – зад Малкора, като и двете страни не са готови на компромиси и правят всичко по силите си да неутрализират другия кандидат.
Финалните кандидати ще станат ясни до октомври.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изтича на 31 декември 2016 г.

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024