СВЯТ

Русия прикани западните медии да не мълчат за отровния газ на „умерената опозиция“ в Сирия!

Русия прикани западните медии да не мълчат за отровния газ на „умерената опозиция“ в Сирия!

захарова1013707044
Говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова прикани чрез Фейсбук западните медии да не мълчат за химическите оръжия на опозицията в Сирия.
Руското министерство на отбраната обвини вчера опозиционна групировка в Сирия, че използва забранени оръжия, пише „Комерсант“.

Според руските военни, сирийската опозиционна групировка „Нур ад Дин аз Зинки“ е употребила химически оръжия при терористичното нападение в Алепо на 2 август, при което загинаха 7 мирни жители, а 23 бяха откарани в болници.

Според САЩ тази групировка спада към „умерената опозиция“, за която важи обявеното спиране на огъня, но руските власти смятат бойците й за помагачи на терористите, посочва вестникът. Военен източник на изданието твърди, че в Алепо е бил използван хлор, причиняващ сериозни изгаряния на дихателните пътища и задушаване.

Москва разполага с данни, че терористите в Сирия имат индустриални мощности за производство на отровни вещества, заяви вчера за Интерфакс Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър съобщи, че неговото ведомство засега няма информация по въпроса.

Високопоставен източник на „Комерсант“ в руския Генщаб заяви вчера, че „ситуацията е доведена до абсурд„.

„Всички желаещи да се включат в борбата с терористите вече се включиха. Всички останали просто се преоблякоха и продължиха да воюват на страната на терористите, като се нарекоха опозиция. Това не може да продължава повече“, каза той.

Съобщенията за предполагаеми химически газови атаки предизвикват сериозна загриженост, цитира „Комсомолская правда“ изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря по хуманитарните дейности Христос Стилианидис.

ЕС подкрепя усилията на Русия и САЩ – съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, насочени към рестартиране на междусирийските преговори, се казва в документа, публикуван на сайта на общността.

Източник, близък до ръководството на сирийското министерство на отбраната, заявил за мрежовото издание „Руская весна“, че правителството в Дамаск ще сезира Съвета за сигурност на ООН по повод употребата на химически оръжия от въоръжени опозиционни групировки.

По-рано химически оръжия бяха употребени срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур от терористичната организация „Ислямска държава“. Ислямистите използваха ракети с иприт, напомня електронният в. „Ридус“.

Dir.bg

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024