СВЯТ

Русия удря ИДИЛ с бомбардировачи от Иран, иска разрешение за прелитане на крилати ракети!

Русия удря ИДИЛ с бомбардировачи от Иран, иска разрешение за прелитане на крилати ракети!

удариd180d183d181d0b8d18f-d0b2d0b2d181-d181d0b8d180d0b8d18f-ed-orig_thumb-large
Руски самолети, излетели от база в Иран, са нанесли удари срещу мишени в Сирия – Франс прес, цитирана от БТА.

Русия е разположила бомбардировачи Ту-22 във военновъздушна база в Иран, за да нанасят въздушни удари по бойци в Сирия. Това предаде по-рано Ройтерс, като се позова на руската държавна телевизия Россия 24. Тя на свой ред цитира ирански и арабски медии.

Не е ясно колко точно руски бомбардировача са били разположени в базата в западния ирански град Хамадан.

Руската телевизия излъчи кадри, на които се виждат най-малко три Ту-22 и един военнотранспортен самолет. Не е ясно обаче къде и кога е бил направен записът, съобщи и БТА.

Междувременно правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ обвини въоръжените сили на сирийския режим и техните руски съюзници, че използват „запалителни оръжия“, които нанасят изгаряния на техните жертви и подпалват пожари в контролираните от бунтовниците райони с гражданско население в северна и северозападна Сирия, предаде ДПА.

„Запалителни оръжия са били използвани най-малко 18 пъти през последните шест седмици. Те включват нападения срещу контролирани от опозиционните сили райони в градовете Алепо и Идлиб на 7 август“, отбелязва организацията.

Руските военни са изпратили молби да използват въздушното пространство на Ирак и Иран за прелитане на крилати ракети, съобщи Интерфакс , като цитира военно-дипломатически източници.

„Руското министерство на отбраната миналата седмица изпрати молби до Иран и Ирак за използване на въздушното пространство на тези страни за прелитане на крилати ракети“, твърди източникът.

Преди това руското военно министерство съобщи, че на 15 август в Каспийско море е започнало двустранно тактическо учение с групировки на силите от Каспийския флот, в което участват ракетни кораби „Татарстан“ и „Дагестан“, малки ракетни кораби „Град Свияжск“ и „Великий Устюг“, „Калибър“, снабдени с крилати ракети с морско базиране и далечен обсег, както и артилерийски кораби и др.

Целта на учението е да провери способностите на Каспийския флот да действа в кризисни ситуации, които застрашават военната сигурност на страната, включително от терористичен характер.

Междувременно международният проект „Уорфеър Уърлдуайд“ (Warfare Worldwide) съобщи, че на авиобазата „Хамадан“ в Иран са разположени сили на руските ВКС. В профила на проекта в Twitter се появи информация, че авиацията се готви да нанесе удари по терористите в Сирия.

По-рано Русия, Ирак, Иран и Сирия създадоха съвместен информационен център за борба с „Ислямска държава“, припомня „Взгляд“.

 

Dir.bg, Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/08/16/medii-rusiya-iska-ot-iran-i-irak-razreshenie-za-prelitane-na-krilati-raketi_621327

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024