СВЯТ

Сирийските ВВС прелетяха над Хасака напук на САЩ, показно демонстрираха независимост!

Сирийските ВВС прелетяха над Хасака напук на САЩ, показно демонстрираха независимост!

5e_kuyypa
Сирийските ВВС прелетяха над град Хасака въпреки предупрежденията на САЩ да не напада града.
Сирийската бойна авиация отново прелетя над Хасака, който в голямата си част се държи от кюрдските сили, въпреки предупрежденията на САЩ да не се нанасят въздушни удари, които могат да застрашат американските съветници в района, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетите на режима са извършили полети през цялата нощ срещу събота, но засега не е ясно дали са нанесли въздушни удари, както направиха в четвъртък и петък.

Две трети от североизточния сирийски град Хасака се държат от кюрдските сили, а останалата част, включително градският център, е в ръцете на режима.

Сирийският режим и кюрдите се бият срещу общ враг – групировката „Ислямска държава“, обаче си оспорват контрола над Хасака.

В сряда избухнаха ожесточени сражения между основната проправителствена милиция и поддържаните от САЩ кюрдски сили, а в четвъртък режимът за пръв път нанесе въздушни удари по шест позиции на кюрдите в града.

Това за пръв път предизвика пряка намеса на самолетите на водената от САЩ международна коалиция в защита на американските специални части, които съветват кюрдските бойци. До преки сблъсъци обаче не се стигна.

Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис подчерта, че „сирийският режим ще постъпи разумно ако не прави нищо, което би застрашило коалиционните сили. Имаме право да действаме в законна самоотбрана“, каза той.

Според директора на Сирийския център за наблюдение правата на човека Рами Абдел Рахман в Хасака няма американски специални сили. Те се намират в американски бази на около 6 километра северно оттам, каза той.

Според високопоставен сирийски правителствен представител, в Камишли, друг град в провинция Хасака, руска военна делегация води поотделно преговори с враждуващите сили, с които Москва е в добри отношения, в опит да сложи край на кризата.

Кюрдските сили обкръжиха квартал Гувейран, който е една от последните позиции, държани от сирийски проправителствени войски в град Хасака, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Фират.

По-рано кюрдските бойци са принудили сирийските сили да напуснат района Ен Нашва. В започналите на 16 август боеве според Фират са били убити над 30 сирийски военни, а още 33 са пленени, включително 12 офицери.

Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024