СВЯТ

Техеран е готов да предостави на Москва и други ирански бази, „толкова, колкото е необходимо“!

Техеран е готов да предостави на Москва и други ирански бази, „толкова, колкото е необходимо“!

рохани20160819.cfubcggvbb
Руските самолети ще използват базата в Хамадан колкото е необходимо, а при нужда Иран ще предостави и други бази, заяви иранският военен министър.

Иранският министър на отбраната Хосейн Дехган заяви днес на пресконференция в Техеран, че руските самолети ще използват иранската база Шахид Нодже в Хамадан колкото е необходимо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Толкова време, колкото е необходимо“, отговори той на въпрос за какъв период руските самолети ще използват базата на иранските ВВС в Хамадан.

Ако условията го изискват, ще проучим вариант на руснаците да бъде предоставена възможност да използват и други ирански бази, допълни той.

Тази седмица руските военни за първи път използваха летище в Иран за нанасяне на удари над бунтовниците в Сирия. В атаката участваха стратегически Ту-22М3 и многоцелеви изтребители Су-34. По-рано първите излитаха от руски летища, а вторите – от авиобазата Хмеймим в Сирия, припомня ТАСС.

Решението на Иран да предостави на въздушно-космическите сили на Русия авиобазата Шахид Нодже бе взето по силата на взаимодействието в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“, която се води по искане на сирийското правителство, каза днес Дехган.

Засега Иран не планира да купува от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400 или „Антей-2500“, уточни военният министър.

Преди ден Global Times писа, че Вашингтон е бил сериозно засегнат, че Русия станала първата страна, на която Иран предоставил своя авиобаза за удари по терористите в Сирия, особено като се отчита, че Москва обмисля да предложи услугите си на Ирак и Турция.
Според изданието, фактът, че Техеран отворил границите си за друга държава, е дипломатическа победа на Русия и проява на нейното разширяващо се влияние в Близкия Изток. САЩ дотолкова се паникьосаха по този повод, че се опитаха на открият в действията на РФ нарушаване на резолюция на ООН.
Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024