СВЯТ

Турски танкове влязоха в бой с кюрди в Сирия! Париж с остра реакция срещу Анкара!

Турски танкове влязоха в бой с кюрди в Сирия! Париж с остра реакция срещу Анкара!

5e_xmm13g
Сблъсъци избухнаха днес между бойци, подкрепяни от кюрдските сили и турски танкове в Северна Сирия.
Това стана за първи път, откакто тази седмица Анкара изпрати там бронирана техника, предадоха Франс прес и БТА, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права и кюрдски източник.

Турската армия започна в сряда на сирийска територия операция „Ефратски щит“. Целта е „Ислямска държава“ да бъде изгонена от граничната зона и едновременно с това да бъде спряно настъплението на кюрдските милиции, които според Анкара искат да създадат коридор под техен контрол по протежение на границата. Според експерти намесата на Турция в Сирия цели да предотврати създаването на автономна кюрдска зона в Сирия.

„Турските сили са напреднали днес към околностите на селището Тел Амарна в провинция Алепо, южно от границата, при което са избухнали сражения между тях и бойци, подкрепяни от кюрдските сили“, посочи директорът на сирийския център Рами Абдел Рахман.

Източник от полуавтономната кюрдска администрация в Сирия изтъкна, че групите от местни бойци се сражават край Тел Амарна срещу турски танкове.

Париж предупреди Анкара да не си урежда проблема с кюрдите в Сирия

Френският външен министър Жан-Марк Еро приветства днес включването на Турция в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, но предупреди Анкара да не опитва да си урежда там проблема с кюрдите.

Хубаво е, че Турция се включва пряко в борбата срещу „Даеш“, каза Еро в интервю за в. „Монд“. Турция има правото да гарантира сигурността по границата си, но да внимава да не се изкуши да урежда в Сирия кюрдския въпрос, каза външният министър.

Осъждаме Кюрдската работническа партия (ПКК) и атентатите, които извършва в Турция“, каза Еро. Но „в Сирия кюрдските военни сили се бият ефикасно срещу Даеш„, подчерта той.

Кюрдите в Сирия са подкрепяни от Запада и най-вече от САЩ, които ги смятат за най-силните бойци срещу „Ислямска държава“. Но Анкара гледа на тях като на клон на ПКК, която за нея е терористична организация.

Турция е изпратила днес още 6 танка в Сирия, докато подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници продължават с дейностите по разминиране в град Джалабрус, който те отвоюваха от ДАЕШ („Ислямска държава“) през тази седмица, съобщава „Франс прес“.

Фотограф на „Франс прес“ в село Каркамис от турската страна на границата е видял шест турски танка да пресичат границата в Сирия.

Турското издание „Хюриет“ по-рано съобщи, че турските въоръжени сили имали 50 танка и 380 военнослужещи в Сирия след три дни на операции.

Dir/bg

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-konflikt-kurdi-jihad-siria-23712026?nt=4

СВЯТ

More in СВЯТ

image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024