Политика

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС! Йълдъръм благодари на своя „ценен приятел“ за солидарността!

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС! Йълдъръм благодари на своя „ценен приятел“ за солидарността!

йълдъръм768x432

Ако през октомври не влезе в сила решението за либерализация на визовия режим за турски граждани, Европа ще е изправена пред голям риск. Тази задочна закана към Брюксел е отправил турският премиер Бинали Йълдъръм по време на срещата си с българския си колега Бойко Борисов.

Двамата министър-председатели са обсъдили мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск.

„Още веднъж искам да благодаря на уважаемия премиер на България за солидарността, която прояви към приятелска Турция. Искам да отбележа, че турците, живеещи в България представляват един от основните фактори за нашите приятелски отношения“. Това заяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм на съвместна пресконференция в Истанбул с българския министър-председател Бойко Борисов, който е на официална визита там.

„Проблемът с бежанците не може да бъде лесно разрешен, защото ситиуацията в региона става все по-сложна. Ние предприехме някои мерки по южната ни граница, за да предотвратим по-голяма вълна от мигранти. Прочистваме региона от терористите от „Ислямска държава“, за да позволим на местното население да се завърне по домовете си“, добави турският премиер.

„Но въпросът трябва да бъде поставен на масата като цяло в ЕС и в кратки срокове да бъдат намерени пътища за разрешаването му. Обсъдихме това в подробности с българския премиер и се надяваме, че и ЕС ще осъзнае сериозността на въпроса и ще предприеме необходимите стъпки“, отбеляза Йълдъръм.

„Обсъдихме и възможностите за разгръщане на двустранните отношения в сфери като туризма, икономиката и енергетиката и поставихме задачи на съответните министерства. Благодаря на моя ценен приятел Бойко Борисов за това, че ще присъства на откриването на най-големия мост през Босфора“, подчерта турският премиер.

Припомняме, че по време на визитата на Бойко Борисов в Истанбул предстои среща и с турския президент Реджеп Ердоган. Премиерът ни е в мегаполиса по покана на турската страна. След приключване на разговорите в Турция, Бойко Борисов ще отпътува за Берлин, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел и ръководители на други държави членки на ЕС.

Очаквайте подробности

Епицентър, News.bg

http://epicenter.bg/article/Binali-Yaldaram-blagodari-na-Borisov-za-solidarnostta-s-Turtsiya-/108388/2/48

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024