Политика

Шефът на ВВС подаде оставка след отказ да подпише рапорт за охрана на небето ни от чужда държава!

Шефът на ВВС подаде оставка след отказ да подпише рапорт за охрана на небето ни от чужда държава!

768x432

Командирът на военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев подаде рапорт за напускане на въоръжените сили и за пенсиониране. Името му е спрягано от няколко и като един от потенциалните кандидати за президент на левицата.

Като мотив за депозираната оставка генералът е посочил концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане.

Концепцията за съвместен Air Policing е внесена в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО. Въпреки че Радев е отказал да подпише документа за съгласуване, тя е утвърдена от министъра на отбраната.

По същество документът представлява покана към желаещи страни членки на НАТО да носят съвместно с българските ВВС мисията по охраната на въздушното пространство на България срещу заплащане. По неофициална информация вече конкретна държава е направила проучване на условията на място, като дори е изпратено и техническо споразумение и финансова рамка за започване на съвместни дежурства от септември тази година.

В мотивите на депозираната от Радев оставка се посочва, че концепцията е „унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации“.

Според Радев това оставя впечатление в съюзниците, че държавата няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. В рапорта, който е депозиран в МО, се посочва още, че по този начин бойните летци и авиоспециалисти са поставени в унизително положение, като се неглижират трудът и рискът, който те поемат.

„За мен, като генерал от Българската армия и командир на ВВС, тази Концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор, защото последният беше наложен на България със сила отвън, докато въпросната Концепция бе инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“, се посочва в рапорта на генерала.

Ген. Радев за втори път подава оставка от поста. Първият път оставката му беше свързана с несъгласие с водената от министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. При спешна среща с премиера Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.

Същевременно днес Весела Лечева от Изпълнителното бюро на БСП обяви пред БНР, че ген. Румен Радев е от възможните кандидатури на БСП за президент.

Ситуацията коренно се промени и има нужда от президент – балансьор и дипломат. Генерал Радев е от възможните кандидатури. Желанието на хората е да има сигурност и спокойствие в България, каза още Лечева.

OFFNews.bg, ПАН БГ

http://pan.bg/view_article-49-345986-Shefyt-na-VVS-pak-podade-ostavka.html#sthash.IRLxqfJV.dpuf

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024