Политика

„Евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН!“

„Евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН!“

цветан768x432

Евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН.

Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като регистрира партията в ЦИК за предстоящите президентски избори.

Цветанов посочи, че ще има новини в следващите два дни, но препоръча да се изчака позицията на Министерски съвет по въпроса.

В момента в международен план текат процеси и преговори за издигане кандидатурата на Георгиева от няколко европейски държави. Дори канцлерът Меркел се е опитала да убеди Владимир Путин да подкрепи еврокомисаря.

Нямам информация за извънредна точка в дневния ред на заседанието на Министерски съвет, която да бъде внесена утре. Самата тема със смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН също не е обсъждана. Това пък заяви лаконично по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова в студиото на Нова телевизия.

На въпрос дали се готви смяната на Ирина Бокова с кандидатурата на Кристалина Георгиева Бъчварова отправи въпросите към министъра на външните работи.

Единственото, което вицепремиерът коментира е, че явно представянето до този момента на Ирина Бокова не е убедително и срещу нейната кандидатура има реакция. На последното гласуване в ООН българският кандидат зае пето място.

Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че опитите да се повлияе на суверените решения на страните при издигането на свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. От нейното изявление се разбра, че по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер Ангела Меркел се опитала да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално.

Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи„, каза Захарова.

Саботаж от конкурент в собствената държава – така инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, определи слуховете за евентуална смяна на кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева.

В официалната си Facebook страница Инициативният комитет заявява, че слуховете се отразяват негативно върху гласуването в Съвета за сигурност и че показват липса на последователна държавническа позиция.

Междувременно началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пусна в Twitter коментар, че макар да е голяма загуба за Еврокомисията, Георгиева би била силен генерален секретар на ООН.

Не можем да излезем без щети от ситуацията с избора на нов генерален секретар на ООН, тъй като щетите бяха нанесени още в самото начало на тази процедура, коментира днес по БНР политологът доц. Антоний Гълъбов.

„България нямаше друга възможността освен да издигне госпожа Бокова, не заради ясната й позиция, за това в какво трябва да се превърне ООН и как трябва да се реформира организацията, а просто заради поста, който тя заема като генерален секретар на ЮНЕСКО. Беше ясно, че няма шанс за друга българска кандидатура, докато тя е начело на ЮНЕСКО“, каза Гълъбов.

Той допълни, че ако екипът на госпожа Бокова смята, че в България се работи срещу нея, ако смята, че нейната кандидатура е саботирана, най-добре е тази кандидатура да се оттегли.

„Самата Бокова заявява, че е обект на саботаж, че в собствената й страна върви саботаж срещу нея. За мен решението на тази ситуация е госпожа Бокова да се оттегли от процедурата за избор на генерален секретар. Това решение ще минимизира щетите за България“, смята доц. Гълъбов.

Епицентър, Dir.bg

http://epicenter.bg/article/Tsvetanov-Eventualno-Balgariya-mozhe-da-ima-vtori-kandidat-za-generalen-sekretar-na-OON/109359/2/0

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024