Важно

Русия нарече „лъжа“ и отрече наглата провокация, че подкрепя Кристалина Георгиева за ООН!

Русия нарече „лъжа“ и отрече наглата провокация, че подкрепя Кристалина Георгиева за ООН!

захарова
Опитите да се влияе на страните при издигане на кандидати за генерален секретар на ООН са неприемливи, заяви говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова.

Опитите да се повлияе на суверените решения на страните при издигането на свои кандидати за поста генерален секретар на ООН са неприемливи и съобщенията в българската преса, че Русия би могла да подкрепи подобни действия, са лъжа.

Това е заявила днес официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Така Захарова отговори на въпрос на агенцията относно съобщения в български медии, че канцлерът на Германия Ангела Меркел уж била уговорила президента на Русия Владимир Путин да подкрепи Кристалина Георгиева в качеството на кандидат на България за поста генерален секретар на ООН вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова.

„Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално“, каза Захарова, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

„Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи“, добави тя.

„Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи.

Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри“, подчерта говорителят на руското външно министерство.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари.

Dir.bg

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022