Европа

ЕС се рои на части: „Берлински кръг“, Вишеградската четворка и Южна Европа и върви към „културна революция“

ЕС се рои на части: „Берлински кръг“, Вишеградската четворка и Южна Европа и върви към „културна революция“

abandon-ship-british-exit

Ден преди срещата на кръгът „Южна Европа“, катастрофираща Италия реши да ликвидира ЕС, като го „свие“  до ограничен брой страни-членки споделящи обща валута и Шенген от 7 до 12 държави с подобрена  гранична защита, казал  италианският министър на външните работи Паоло Джентилони, твърди италианската информационна агенция Ansa.
Поредицата от катастрофално неудачни политически ходове на  Меркел доведе до недоверие към немското лидерство на Европейският съюз и до формиране на вътрешноевропейски групи.
Оформиха се три части-„Берлински кръг“(Германия, Финландия, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Словения, Хърватия и България),Вишеградската четворка (  Чехия, Унгария, Полша и Словакия) и Южна Европа (Франция,Испания,Португалия,Малта,Кипър,Гърция,Италия).Останалите гравитират към някоя група или се ослушват.
Европейският съюз е в няколко кризи едновременно -с Вишеградската четворка,Брексит, икономическата криза вече осма година не е преодоляна, миграционният проблем става ужасяващ, сблъсъкът между Германия и страните от Южна Европа (Франция,Испания,
Гърция,Италия), дължаща се на отслабването на Франция, Италия и Испания и хегемонията на Берлин с Меркел начело.
Нямат вече козове българските евролиберали и „атлантици“,защото нямат положителни  примери за проява на  „евроатлантическа солидарност” или за „европейски интерес” извън досадилите на всички кухи понятия глобален мир, борбата с климатичните промени или световното добро.
В настоящия момент политическото ръководство на страната ни обвързва външната политика със САЩ, с Меркел и.нар. „Берлински кръг“– Германия, Финландия, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Словения, Хърватия и България. Общото между тези страни-членки е безпрекословно приемане ролята на Германия като водещ търговски партньор и приемането на немското лидерство като естествено,дори и когато ти спират руския газ и си го пускат през Германия.
Меркел в последните години правеше всичко добро за Германия,а за Европа-каквото стане”.
Провала с решаването на дълговата криза в Еврозоната за сметка на икономическия ръст на Южна Европа, безумната покана  към имигрантите, целяща да подкрепи демографската криза в Германия,натискът й,чрез  комисар Йотингер за спиране на газопровода „Южен поток” в интерес на на „Северен поток” и Турция и Гърция.

Вишеградската четворка, планира да представи обща позиция на срещата на 27-те страни от ЕС за състоянието на Европейския съюз  на 16 септември в Братислава.
Дори и Качински узря за реформата на ЕС. „Тези промени трябва да доведат до културна контрареволюция, да напомнят, че богатството на Европа е в многообразието на нейните култури, техните различия и различните структури“. Опит да се интегрират тези елементи ще превърне европейската култура „в популярна култура, де факто американска“, което ще ознаменува огромно влошаване за Европа, подчерта Качински.

Словашкият премиер Роберт Фицо  заяви, че срещата в Братислава ще постави началото на значим процес и на нея ще бъде поставена диагноза за здравословното състояние на ЕС. На срещата ще бъде дефинирана рецепта за оздравяването на ЕС, допълни Фицо.
Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка съобщи, че на срещата в Братислава на 16 септември ще бъде обсъден въпросът за създаването на европейска армия.

Виктор Орбан заяви, че участниците в срещата са постигнали съгласие, че „защитата срещу неконтролираната миграция трябва да бъде изместена колкото е възможно по-далеч на юг“. (разбирай България и Гърция).Той похвали страните, които помагат на България да охранява границите си в Югоизточна Европа от нелегални мигранти, опитващи се да стигнат до западни държави. Орбан, който по-рано бе нарекъл мигрантите „отрова“, каза също, че миграцията е изложила на показ слабостта на ЕС, отбеляза Асошиейтед прес. Европа привлича поток от мигранти, които може да разрушат съществуващия в региона ред, затова тя трябва да се защитава.
„Причината за миграцията е в това, че Европа е слаба, но богата – тя си е осигурила добър живот, който и други искат да получат“, подчерта Орбан.„Ако не защитим това, което имаме, ако не бъде разбрано, че съществува определен ред за пристигане в Европа, ще загубим всичко, за което работихме в последно време“, предупреди унгарският премиер.

Холандската партия на свободата  изготви проект за референдум за оттегляне от ЕС, подобно на британския Brexit,съобщи партийния лидер Геерт Вилдерс.

След всяка грешна стъпка на Ангела Меркел се образува нова коалиция вътре в Съюза, която без да има претенции за европейско лидерство следва своя регионален интерес при решаването на проблемите. Поредната вътрешна битка в ЕС се очертава след анонсираната среща между лидерите на страните-членки от Южна Европа  в гръцката столица Атина.
http://yphalachev.blogspot.bg/2016/09/blog-post_6.html

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024