%d0%b2%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d0%b0768x432

Страните от Европейския съюз трябва да проявят солидарен подход към бежанците и да се отнасят хуманно към тези отчаяни хора.

За това настоя европейският комисар по миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос на срещата на върха за миграцията, провеждаща се във Виена, съобщават световните информационни агенции.

„Солидарността не се избира. Солидарността и чувството за отговорност са основни принципи“, подчерта еврокомисарят.

По думите му, всички страни членки на ЕС са юридически обвързани да съблюдават тези принципи. Ставало въпрос не само за морални ценности, но и за юридически принципи, които са заложени в европейските договори, изтъкна Аврамопулос.

Преди това шефът на Европарламента Доналд Туск призова: „трябва практически и политически да гарантираме, че западнобалканският маршрут за нелегални мигранти е затворен завинаги“.

Преди преговорите канцлерът Кристиан Керн подчерта, че основните теми на дискусията ще бъдат охраната на външните граници на ЕС и оказването на помощ на засегнатите от бежанския натиск държави.
В срещата участват държавните и правителствените ръководители на 10-те европейски страни, през които минава балканския маршрут на мигрантите. Целта им е да намерят начини да ограничат потока и по-доброто опазване на външните граници на Съюза, както и евентуални споразумения със Северна Африка и Близкия изток за ограничаване на бежанския поток към Европа.

България е представена от премиера Бойко Борисов. Присъстват също председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/bryuksel-zove-stranite-chlenki-na-es-da-sa-solidarni-i-humanni-s-bezhantsite.html