ОБЩЕСТВО

Лиляна Павлова: Колкото по-разкопан е един град, толкова по-добра индикация е това!

Лиляна Павлова: Колкото по-разкопан е един град, толкова по-добра индикация е това!

Задръстванията са показател за развитието на инфраструктурата, твърди още ресорната министърка

lilyana-pavlova

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова успокои лично пловдивчани в понеделник, че няма нищо страшно, че половината им град е разкопан и си късат нервите заради задръстванията по кръстовищата. „Колкото по-разкопан е един град, толкова по-добра индикация е това и повече живот кипи в него. Задръстванията са показател за развитието на инфраструктурата“, декларира министър Павлова, която закъсня с 10-ина минути за началото на бизнес форума „Региони в растеж“ в Пловдив заради задръстванията в града под тепетата.

Колегата й министър Вежди Рашидов пък пристигна в Дома на културата едва в края на презентацията й за развитието на Южна България до 2020 година. От експозето на министър Павлова стана ясно, че след София Пловдив е основен двигаел на икономическо развитие и има гарантирани 80 млн.лв. за градска среда, икономическата зона и за продължаване на инвестициите в сферите на образование, култура и инфраструктура. По програмата за регионално развитие за Южен централен район са предвидени 300 млн.лв., а общо парите за цялата страна са 340 млн.лв. плюс 100 млн.лв. за туристически атракции.

В Пловдив Лиляна Павлова обясни за първи път и как ще се реализира самата програма. За целта ще се създаде фонд „Мениджър“, който ще играе ролята на банка и ще осигурява безвъзмездно финансиране. Средствата ще се инвестират за градска среда, като същевременно се създават работни места и се променя облика на градовете.

„Предвиждаме създаване общо на 3 фонда – за София, за Южна България и за Северна България, като всеки ще е със стартов капитал от 90 млн.лв. Отделно ще има подфонд, предназначен за туристически атракции с капитал от 100 млн.лв. С тях ще се финансират паметници на културата от национално и световно значение, като 50% от сумата ще идват от програмата, а останалата част – от подфонда“, разкри министър Лиляна Павлова. „Програмата позволява гъвкавост и креативност. Може да се построят аквапарк, атракция или други обекти от туристически характер. Добрата новина е, че проектите могат да бъдат изцяло частни или в партньорство с нея“, допълни министър Павлова.

Източник: Труд

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024