СВЯТ

Русия напомни на Косово, че е сръбска провинция!

Русия напомни на Косово, че е сръбска провинция!

%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%be822710

Русия напомни на Косово, че е сръбска провинция, като повод бе задържането вчера от косовските власти на двама журналисти – руската журналистка Оксана Сазонова и украинският й колега Сергей Белоус.

Сазонова е главен редактор на сайта News Front, а Белоус е сътрудник на изданието „Руски експрес“. Руската агенция ТАСС съобщи, че посолството на РФ в Сърбия полага усилия за освобождаването им.
„В Русия бе възприета с безпокойство информацията за задържането през нощта на 15 срещу 16 септември в Автономния край Косово в Република Сърбия на руската журналистка Оксана Сазонова и нейния колега и гражданин на Украйна Сергей Белоус, се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи. Според наличната предварителна информация косовската полиция ги обвинява в незаконно преминаване на административната линия между Косово и останалата част на Сърбия.“

„Посолството на Русия в Сърбия и неговата канцелария в Прищина предприемат енергични усилия чрез ръководството на мисията на ООН в Косово и мисията на ЕС в областта, натоварена да следи за върховенство на закона, да бъдат освободени най-бързо двамата журналисти. Надяваме се, че тези международни мисии, намиращи се там от 1999 г. под ръководството на ООН, ще окажат всичкото необходимо съдействие“, се казва в комюникето.
За задържането на журналистите съобщи „Руски Експрес“, на който те сътрудничат. Шофьорът им разказа, че са били арестувани, докато правели интервю с жители на Косово.

Пред „Интерфакс“ ръководителят на News Front Константин Кнърик обясни, че Сазонова и Белоус са задържани от полицията на Косово, докато снимали православни храмове. Той уточни, че журналистите са планирали да снимат документален филм за Косово и за съжителството между сърби и албанци.

От полицията в Прищина съобщиха по-късно, че журналистите се намират в изолатора на полицията за чужденци в Прищина и не ги заплашва нищо. Подозира се, че са нарушили режима на пребиваване в Косово, предаде РИА „Новости“.

Руски дневник, СЕГА

http://www.segabg.com/article.php?id=822710

СВЯТ

More in СВЯТ

байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024