Политика

Царе на корупцията за взаимна подкрепа! Кристалина заплашила Борисов с ОЛАФ и спиране на европрограми!

Царе на корупцията за взаимна подкрепа! Кристалина заплашила Борисов с ОЛАФ и спиране на европрограми!

%d0%b1%d0%b0%d1%86%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82zx620y348_996517

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева заплашила премиера Борисов с проверки на ОЛАФ, ако България не издигне кандидатурата й в надпреварата за шеф на ООН. Двамата провели тежък разговор, преди Борисов да обяви решението на правителството, с което издига Кристалина Георгиева на мястото на Ирина Бокова за шеф на ООН. Това съобщи «Епицентър.бг» , позовавайки се на дипломатически източници.

Георгиева, която държи финансите на Еврокомисията, недвусмислено подчертала, че в България ще бъдат изпратени не само одиторите на ОЛАФ, но и че ще бъдат спрени «проблемни» откъм спазването на финансовите правила европрограми в земеделието. Министър-председателят бил подложен на  убийствен натиск да се откаже от Бокова.

Борисов провел и с Бокова телефонен разговор, който също не бил «никак приятен», разказват източниците на Епицентър. бг. Генералният директор на ЮНЕСКО заявила директно на премиера, че «го подвеждат» по отношение на шансовете за нейното добро представяне занапред. Няма значение каква е класацията до момента, важно е гласуването с цветни бюлетини. А там е ясно, че Русия ще блокира Георгиева.

Темата «Кристалина или Ирина» била обсъждана и по време на разговора между Борисов и Путин вчера. Руският президент подчертал, че единствено в компетенциите на България е изборът кого ще продължи да подкрепя в битката за ООН. Путин се дистанцирал да заяви пред българския премиер личните си предпочитания или дори да намекне за  плановете на Русия в тежките преговори по отношение на този избор.

Решението на правителството да смени Бокова с Георгиева раздели обществото. С изключение на ГЕРБ и РБ, всички останали политически сили в парламента — БСП, ДПС, АБВ, ПФ смятат, че това е огромен политически гаф, който ще нанесе непоправими щети върху имиджа на България. Бокова заяви, че няма да се откаже от състезанието, няма и механизъм България да я изтегли. В тази патова ситуация Борисов няма полезен ход, освен страната ни да се появи на световната сцена с две кандидатури, което ще ни направи за смях. Изпуска се и фактът, че дори и да не успее, Бокова остава шеф на ЮНЕСКО, и няма как втори български представител да оглави и ООН.

И депутати, и източници от правителството недвусмислено заявяват, че Георгиева не се спирала пред нищо в преследването на целта си.

%d0%b1%d0%b0%d1%86%d0%b5-%d0%ba%d1%80ea57ce3c1ada

NewsFront – Bulgaria

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024