СВЯТ

Шок! Президентът на Приднестровието издаде указ за подготовка за присъединяване към Русия!

Шок! Президентът на Приднестровието издаде указ за подготовка за присъединяване към Русия!

p

Президентът Евгений Шевчук  издаде указа за подготовката за присъединяване към Русия на 9 септември. Документът се състои от осем точки, първата от които е привеждане на националната правна система в съответствие с федералното законодателство на Руската федерация.

Указът е издаден с цел реализиране на резултатите от републиканския референдум. Нормативния акт е необходим за изпълнение «волята на народа от Преднестровеието за свободното присъединяване към Руската Федерация».

Правителството на  Приднестровието трябва в 2-седмичен срок да създаде за целта специална комисия.

„Предизвикателството е ясно маркирано от хората, демократично изразено в референдума, когато 97%  гласуваха за независимост от Молдова и за  следващо  присъединяване към Русия. През пролетта ние извършихме цялостни анкети, а населението  абсолютно недвусмислено се изказа в същия дух като референдума. Курсът е в пълно съответствие с волята на хората и се споделя от всички политически сили на републиката“- заяви министърът на външните работи.

Той добави, че първата реакция на Кишинев е „доста нервна“. Въпреки това, според Паламарчук  добави, че указа няма да се отрази на преговорите между  Приднестровието и Молдова.

От Кремъл, този указ, все още не е коментирал.

Властите на Молдова  го нарекоха  „нищожен и разочароващ.“

Създаването на Приднестровска  република бе предшествано от краткотраен въоръжен конфликт. Той взе няколкостотин жертви. Страстите бяха успокоени от легендарния генерал Александър Лебед, командващ по онова време разположената в Приднестровието 14-а руска армия.

Сред официалните мотиви за създаването на Приднестровието са антирумънските настроения в тази най-източна част на Молдова. Наистина, по време на Втората световна война румънските окупатори са безчинствали там и са се славели с жестокостта си. Едно от любимите им занимания през зимата било да хвърлят живи хора в дупки, пробити в леда на река Днестър.

Икономическата ситуация там е изключително тежка. Две десетилетия хората се хранят с купони. Съвсем естествено стоките по магазините са много малко.

В Приднестровието живеят и няколко хиляди бесарабски българи.

Приднестровска  република още през 2014 г. се обърна официално към руското ръководство с молбата да я признае.
 Решението бе прието от парламента в столицата Тираспол, оглавяван от Михаил Бурла. Молбата за признаване бе изпратена до руския президент Владимир Путин, Думата и Съвета на федерацията. Като мотив за искането депутатите посочват резултатите от скорошен референдум там. Според тях повечето жители на Приднестровието искат то да стане част от Русия.
 Москва предпочете Крим.

В момента производителите в Приднестровието се ползват от Автономни търговски преференции, които им позволяват да доставят на пазара на ЕС  продукти без митнически такси в лимитите на определените квоти за република Молдова.

Тези преференции ще бъдат в сила само до края на 2016 година, след което предприятията в региона ще трябва да се пригодят към европейските норми за качество и безопасност, наложени от Споразумението за свободна търговия.

ЕС е един от основните партньори в търговския обмен в региона. Износът на стоки към държави членки на ЕС, деклариран на митническите пунктове на  предприятията и организациите от лявата страна на Днестър  представлява около 64 на сто от общия износ на Приднестровието.

В същото време износът към Общността на независимите държави има доста по-малък дял, а именно 26 процента от общия обем на износа на региона.

Според доклад на независимата организация Експерт-Груп най-големите рискове ако Приднестровието откаже споразумението с ЕС произтичат от факта, че икономиката на региона се базира на големи промишлени предприятия, които взимат суровините си от други държави, а малките и средните предприятия не са достатъчно развити и са уязвими.

Освен това зависимостта от финансовата и енергийната подкрепа на Русия ще породи големи рискове в случай,че Москва се откаже да подкрепя  Приднестровието.

Основният партньор в износа към ЕС е Румъния, която поглъща около половината от износа на региона, ориентиран към ЕС. Други търговски партньори от ЕС са Италия и Германия. Така около 87 на сто от експорта на Приднестровието към ЕС е ориентиран именно към тези три упоменати пазари.

Автор: Йордан Халачев 

Източник: ПРЕГЛЕД

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024