Европа

Вижте Орбан, сравнете го с Борисов! Унгария забранява масовото разселване на мигранти с промени в конституцията!

Вижте Орбан, сравнете го с Борисов! Унгария забранява масовото разселване на мигранти с промени в конституцията!

viktor-orban

Унгарският премиер Виктор Орбан внесе предложение конституционни промени, насочени към забрана на масовото разселване на мигрантите, предаде Euractiv. Тази мярка е точно обратната на това, което върши българското правителство, начело с Бойко Борисов.

Да припомним – у нас кабинетът излезе със специална наредба за разселване на мигранти в слабо населени български общини, като заделя и цели 10% от националния бюджет за тяхната издръжка – за жилища, обучение, лични лекари…

Предложението на Орбан идва дни след като унгарските гласоподаватели подкрепиха отхвърлянето на плана за квотното разселване на бежанци в ЕС на национален референдум.

„Чуждо население не може да бъде преселвано в Унгария“, пише в пакета предложени поправки в конституцията на страната, публикувани на интернет страницата на парламента.

„Чужди граждани (с изключение на гражданите на ЕС) могат да живеят в Унгария само въз основа на индивидуално оценявани искания от унгарските власти, съгласно законовите разпоредби, определени от парламента“ се казва още в проекта на Орбан.

Другите конституционни промени, които ще бъдат гласувани на 8 ноември, включват твърдението, че „формата и структурата на държавата, територията на страната и нейния народ“ принадлежат на
„конституционната идентичност на унгарската нация“, която не може да бъде изменяма или пренаписвана от никой външен закон.

Около 3.3 милиона унгарци гласуваха на 2 октомври срещу схемата на Европейския съюз за солидарно разселване на 160 000 мигранти от Италия и Гърция сред 28-те членки на съюза чрез задължителни квоти без съгласието на националните парламенти.

Гласуването бе обявено за невалидно заради ниската избирателна активност, но 98% от онези, които гласуваха, отхвърлиха предложението на ЕС.

Орбан приветства резултата като „помитаща победа“ в популисткия си бунт срещу Брюксел и обеща да промени конституцията, за да „отрази волята на народа“.

„Тази конституционна поправка се основава на волята на 98-процентното мнозинство, 3.3 милиона души – повече хора, отколкото избирателната база на коя да е партия в последния четвърт век от промяната на системата (от комунизъм)“, се казва още в текста.

Изменението трябва да бъде одобрено с необходимата две трети парламентарно мнозинство, тъй като е вероятно да получи подкрепата на радикалната дясна партия „Йобик“.

Твърдата популистка позиция на Орбан предизвика силни критики от ЕС, който на 10 октомври разкритикува изненадващото спиране на основния опозиционен вестник в Унгария, направено през уикенда сред опасения за удар срещу свободата на печата.

http://ureport.bg/

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024