%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2768x432

Трябва да договорим с руската страна плащането и лихвите по арбитража. За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите. Това становище изрази вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на втората атомна централа.

Нулеви са шансовете да обжалваме арбитража, стана ясно от коментара му.

Трябва да уговорим и огледа на изработеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже – задължението, да огледаме на експертно ниво всичко произведено, изтъкна вицепремиерът.

Припомняме, очаква се разрешение от руските спецслужби наши експерти да заминат за Русия и инспектират реактора, който трябва да си платим.

Дончев каза, че ще направим опит да изградим централата с публична и прозрачна приватизационна процедура. Това обаче нямало как да се случи без съгласието на руската страна. Те приветствали един такъв вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор, поясни Томислав Дончев.

Разбира се, има и много други технически въпроси, включително, свързани с произведеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено. Трябва да се разбере и какво ще правим с оборудването, което ще придобием, каза още Дончев пред БНР.

Вече сме готови с групата експерти, които ще пратим да видят оборудването, стана ясно още от думите му.
Вече е уговорено и с руската страна кои ще са посетителите ни. Огледът на оборудването щял да се случи съвсем скоро.

В момента наша делегация, водена от енергийния министър Петкова е в Русия като част от преговорите за разплащане на поръчаното от нас на Росатом.

Нюз БГ, dir.bg

https://news.bg/politics/nyamame-shans-da-obzhalvame-arbitrazha-za-belene.html