Коментари

Ердоган показва на света, че превръща Турция в ядрена държава. А ние – че ставаме бежански хъб!

Ердоган показва на света, че превръща Турция в ядрена държава. А ние – че ставаме бежански хъб!

%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd-putin

Използвайки принципа на шменти капели, през месец юни управляващите ни проведоха международен енергиен форум във Варна на тема енергетика. Там се роди и иновационния продукт – газов хъб без газ. Към това бих прибавил и едни дитирамби за телефонен разговор между Борисов и Путин. След този телефонен разговор се очакваше Путин да изпълни всяко българско желание. За беда самият Путин не след дълго време заяви, че за българските начинания му трябват не дитирамби, а железобетонни гаранции. Такива той не получи.

Турският президент Ердоган показа как се правят подобни срещи, защо се правят и какви резултати могат да се постигат. В момента турската държава провежда световен икономически форум в Истанбул. Тук би било престижно да се включат Борисов или Плевналиев. Но изглежда това е ниска летва за тях. На този форум Ердоган показва на света, че Турция може да се превърне в енергиен вход за Европа. Показва и го доказва – заедно с Президента на Русия Путин подписват необходимите споразумения за газопровода „Турски поток“. Ердоган показва на света, че превръща Турция в ядрена държава. Тук няма шменти капели, има желязна икономическа логика. Без да се фаворизират Путин и Ердоган, трябва да им признаем, че разсъждават и управляват като императори. Управляват в полза на техните страни и икономики.

На срещата между двамата президенти в Русия през месец август Ердоган заяви:
„На нас двамата ни е известен процеса за определянето на такива огромни цели“.
Уви, за българските управници огромна цел е медийното влияние, па макар и да става въпрос за газов хъб без газ.
С други думи, Турция нагледно изнесе урок по геополитика и стратегическо мислене. Дали българските управляващи го гледат този урок? И ако го гледат дали разбират за какво става въпрос?
По същото време в България се чудят управляващите как да ни убедят, че имаме нужда от бежанци, които да решат въпроса с недостига на работна сила. Как да сравняваш българските с турските управляващи? Те са от различни планети.

Правителството на Борисов практически може да лиши България от правото да се възползва от географското си положение. Вече е невъзможно да се мисли, че България ще присъства в европейската енергийна карта. За сметка на това обаче ще се превърнем в бежански хъб.

Пак ще бъде хъб, но за бежанци. Ще ни го пълнят с бежанци от Азия и Африка. Вместо да подаваме газ и електроенергия за Европа, по същите трасета тя ще ни връща бежанци.
Българските управляващи трябва да анализират какво се случва в момента на световния икономически форум в Истанбул. Там се кове геополитика и икономика за следващите поне 50 години.

Петко ДОБРЕВ, историк

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Erdogan-pokazva-na-sveta–che-prevrashta-Turtsiya-v-yadrena-darzhava–A-nie–che-stavame-bezhanski-hab-/111334/11/0

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024