Политика

Андрей Райчев: Бойко Борисов е „Наполеон Бонапарт на българската революция“!

Андрей Райчев: Бойко Борисов е „Наполеон Бонапарт на българската революция“!

andreij-raijchev-pes-dade-na-stanishev-sertifikat-za-nekorumpiranost-98528
Една мажоритарна система би довела до хаос в страната. В това е убеден социологът Андрей Райчев, който се съгласи да коментира ексклузивно пред БЛИЦ политическата обстановка в страната след отказа на лидера на БСП Корнелия Нинова да приеме мандат за правителство от президента Росен Плевнелиев. Според него следващите ще са от Патриотичния фронт и те би трябвало да приемат.

Какво ще се случи сега, след отказа на Корнелия Нинова да приеме мандат от Росен Плевнелиев?

Ако аз играех за патриотичния фронт щях да приема мандата, за да разясня програмата си, това се прави. Така направи навремето и Димитър Луджев и то не, за да управлява. Малката партия много рядко се отказва от правителство. Затова ако им предложат мандат, разумното поведение, без да се опитат да направят реално правителство, е да предложат усилия да разяснят какво би било тяхното правителство, прогнозирам, че ще видим нещо подобно. Ще им се осигури трибуна по този начин и всички ще ги гледат внимателно.

Какво ще стане, ако все пак и те откажат?

Ако патриотите откажат – служебно правителство веднага, с техния отказ Росен Плевнелиев ще е длъжен да състави служебно при всички обстоятелства.

Беше ли загубата на ГЕРБ на изборите изненада?

Изборът беше изненада за самия Борисов, той направи три последователни грешки с общ знаменател – надценяване на своята сила. Той първо сложи Кристалина Георгиева като кандидат за шеф на ООН, по този начин мобилизира психическа енергия на хората срещу себе си, след това Кристалина го ухапа за ръката, ръката, която я хранеше. След това сега, на изборите, Бойко Борисов направи грешката с Цецка Цачева. Накрая заложи себе си с този вот.

Какъв е изборът на България, какво предстои според вас?

В момента изборът на България е следният – да се въведе веднага мажоритарна система и тя да доведе до хаос и провал. Има и втори – до следващия парламент да се обмислят добре нещата, каква точно да бъде системата. Ако сега набързо се реши някаква мажоритарна система на всяка цена, ще се получат лоши последствия за държавата. Ако тя се провали и настъпи хаос, българите ще поискат подобряване на избирателната система, ще поискат да се премине към президентска република.

Ще спечели ли Бойко Борисов отново на следващите избори?

Това е огромен въпрос и зависи от следното – дали ще може да изиграе „Борисов 3“, ако намери трети образ, ще успее, но в рамките на „Борисов 2“ няма връщане. Бойко Борисов по своята функция е Наполеон Бонапарт – превръща революционерите в собственици, а бившите собственици ги връща във властта. Преди това Симеон се опита да играе тази роля. Затова казвам, че Бойко Борисов е Бонапарта на българската революция, човекът, който ожени БСП за СДС. Бонапартизмът е много особено явление, никой не трябва да подценява възможността Борисов да се върне и той ще се върне много по-силен, стига да намери своя език и своя образ.

%d0%b1%d0%b14_463

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

http://www.blitz.bg/obshtestvo/andrey-raychev-ekskluzivno-pred-blits-ako-mazhoritarnata-sistema-se-provali-blgarite-shche-poiskat-prezidentska-republika_news464310.html

Политика

More in Политика

geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024