Европа

Берлин: Затваряйте прозорците в името на свободата и демократичните ни ценности, Той иде! Меркел и Обама хвалят ТТИП напук на Тръмп!

Берлин: Затваряйте прозорците в името на свободата и демократичните ни ценности, Той иде! Меркел и Обама хвалят ТТИП напук на Тръмп!

President Barack Obama shakes hand with the officer of the guard of honor on the tarmac upon his arrival to Tegel International Airport in Berlin, Wednesday, Nov. 16, 2016. Walking with Obama is Ambassador Jurgen Mertens, German Chief of Protocol. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Засилени мерки за сигурност в Берлин съпътстват започващата визита на Барак Обама в Германия. Централната част на града е изцяло блокирана. На живеещите в зоните, където ще премине президентският кордон, е наредено да държат прозорците си затворени и да не излизат без личните си документи.

Майкъл Гасен, говорител на полицията: Това е мащабна операция за мен и екипа ми. По време на визитата ще бъдем подкрепени и от полицаи от други части на страната. Въведени са забрани за достъп на автомобили в района на Бранденбургската врата. Берлинчани трябва да знаят, че ще има сериозни задръствания. Има и зона забранена за полети.

Отношението на германците спрямо Вашингтон се влоши по време на мандата на Джордж Буш, след началото на офанзивата в Ирак, в която Берлин отказа да се включи.

През последните осем години обаче, Барак Обама успя да изгради близка връзка с Германия, както и лично приятелство с канцлера Ангела Меркел, с която ще се срещне по-късно днес. Според мнозина, Обама е единственият президент на Съединените щати, след Кенеди, който може да бъде наречен „приятел на Германия“.

Въпросът е ще се променят ли отношенията между Берлин и Вашингтон след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Барак Обама вече пристигна на посещение в Германия, втората спирка от последната му външнополитическа обиколка като президент, предаде ДПА.

Тази вечер американският президент има неофициална вечеря с канцлера Ангела Меркел, но основната му програма започва в четвъртък.

Освен с Меркел, за която Обама е казвал, че е един от най-близките му съюзници, американският президент ще разговаря в петък в Берлин и с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Испания. Очакванията са основните теми да са удължаване на санкциите срещу Русия заради намесата й в Украйна и въвеждане на нови мерки заради бомбардировките в Сирия.

Срещата се провежда малко повече от седмица след победата на Доналд Тръмп на президентския вот в САЩ. Новоизбраният държавен глава е казвал, че ще се опита да постигне сближаване с Русия. Това засили съмненията на Стария континент за бъдещето на режима на санкции, въведени от Вашингтон и Брюксел през 2014 г., след намесата на Москва в Източна Украйна.

След срещата си с Тръмп Обама се опита да увери съюзниците на САЩ, че новоизбраният президент ще запази като цяло връзките на САЩ с други държави, включително с НАТО. Европейски представители обаче се опасяват, че Русия ще използва времето преди встъпването в длъжност на Тръмп, за нова офанзива в Сирия и Украйна.

От Германия Обама ще замине за Перу, където ще участва в срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

След победата на Тръмп, Барак Обама и Ангела Меркел изтъкват ползите от търговското споразумение между ЕС и САЩ (ТТИП). Германските и американските работодатели, работници, потребители и фермери определено ще имат полза от споразумението за свободна търговия, по което в момента преговарят Европейският съюз и Съединените щати.

Това заявяват американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел в съвместна статия в германското седмично издание „Виртшафтсвохе“, цитирана от Ройтерс и БТА.

5e_ae5gv8

„Споразумение, свързващо по-тясно нашите икономики и изграждащо правила, отговарящи на споделяните от нас ценности, ще ни помогне да се разрастваме през идните десетилетия и да останем конкурентоспособни в световен план“, изтъкват Обама и Меркел.

Изявлението им последва избирането за президент на САЩ на републиканеца Доналд Тръмп, който основа кампанията си най-вече върху нападки срещу международните търговски споразумения, твърдейки, че те унищожават работни места в страната.

Германия и САЩ трябва да задълбочават сътрудничеството си в епохата на глобализацията, посочват двамата ръководители, цитирани от ТАСС. По думите им, световната икономика е изправена пред най-сериозните предизвикателства в историята.

Факти БГ, Dir.bg, БНТ

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024