Политика

Борисов: Цачева се справи в пъти по-добре от пенсионирания военен! Оценката на експерти обаче е точно обратната! (мнения)

Борисов: Цачева се справи в пъти по-добре от пенсионирания военен! Оценката на експерти обаче е точно обратната! (мнения)

655-402-premieryt-bojko-borisov

„Първо искам да поздравя г-жа Цачева и няма какво повече да й кажа, повече от ГЕРБ няма какво да й кажат“. Така премиерът Бойко Борисов коментира последния дебат между кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева и опонента й от БСП ген. Румен Радев.

Премиерът допълни, че след като се е наслушала на толкова обиди е показала, че във всяка една сфера е била по-добре от военния пенсионер.

„Това което и вчера се е случило и той заяви, че се е борил за него. Останахме да се борим с военния министър. Летците ги е страх да летят, защото двигателите са с части втора употреба, аз му казах, остани аз ти гарантирам, че до една година, след разговори с Путин да върнем ремонтите на самолетите и хеликоптерите с техни части“, заяви Борисов относно договорите за новите 10 двигатели.

 А ЕТО КАКВО МИСЛЯТ АНАЛИЗАТОРИ И ЕКСПЕРТИТЕ

Вторият телевизионен дебат между Цецка Цачева и Румен Радев  (с домакин БНТ) преди решаващия балотаж на 13 ноември бе напълно различен. Съперниците вече се познават, върху поведението им оказва и резултата от първия тур на изборите на 6 ноември.

Радев бе уверен, ясен в посланията си, отвръщаше на нападките, подчертаваше разликите. Цачева се опита да обърне състезанието в своя полза.

Предлагаме ви първи реакции на двубоя между кандидатите.

Петър Воденски, бивш посланик на България в Турция: 
Радев бе внимателен, Цачева не бе убедителна и затова разви сълзлива история
Дебатът бе цивилизован, и двамата направиха добро впечатление – въпросите един към друг бяха остри, но зададени в рамките на доброто възпитание, в добър тон. Пролича си професионалната школовка – на юриста от една страна, и на военния – от друга. Изборните щабове бяха поработили сериозно по подготовката на отговорите в различните теми. При Цецка Цачева имаше повече от т.нар. „европейско говорене”, което вече е в известна степен остаряло и „не продава”, особено след промените в света – Брекзит и избирането на Тръмп. Генералът беше по-внимателен в това отношение, не робуваше на „политическата коректност”, без да излиза извън разумните рамки на приоритетите във външната политика (да, партньорство в ЕС и съюзничество в НАТО – което е стратегически избор за нас и в него няма да има промени – но без извечния за България „сателитен синдром”). Дори в личните въпроси, генералът успяваше да отговори в ключ „България, достойнство на хората, просперитет”, докато Цецка Цачева изпадна в сантименталности и разви една сълзлива лична история за дядо й – с „изпълнена присъда” в началото на 50-те години, на което генералът изрази съболезнования и остави на зрителите да си зададат въпроси от сорта „още една с двама дядовци – единият партизанин, другият – пострадал от мероприятията на Народната власт”. Не станаха ли много тези с по двама удобни при всеки режим дядовци? Как е станала член на БКП и партиен секретар с такъв дядо – нали уж комунистите са репресирали такива като нея” и прочее.
Цачева не беше убедителна и по темата за мигрантите, обърна го на емоции на въпроса на генерала за прословутото постановление на МС за интегриране на мигрантите.

Генералът ловко избягваше да навлиза в теми, по които тя е подготвена – например за съдебната реформа, където Цачева бе детайлна. Той политически посочи примера с Румъния и дори в тази тема бе по-добър от нея.

Генералът ловко се измъкваше на няколко пъти от темата „вие човек на БСП ли сте”, като призоваваше да не го намества в партийните кухни, а когато тя го запита дали е имало корупция по време на управленията на БСП, той без колебание (и привидно честно) каза „Да, имаше!”, с което иззе инициативата. По мое мнение, генералът стоеше по-добре.

Мария Пиргова, политолог:
Радев се показа като лидер, Цачева загуби с достойнство една сериозна битка

България може да бъде по-спокойно след този интензивен дебат. Господин Радев се оказа изключително подготвен и мисля, че ще успее на балотажа. Но смятам също, че след тази кампания България ще има по-зрял и по-подготвен председател на Народното събрание. Аз лично бих искала да видя г-жа Цачева без ГЕРБ и Бойко Борисов. Не мога да не я поздравя. Тя загуби достойно една сериозна битка.
Господин Радев е по-информиран, чувства по-голяма лична мажоритарна отговорност пред нацията, обвързан е с вота на нацията. Той е извървял своя път от военен до политик. Всеки политик носи тази дарба в гените си. Макар и летец, той е политик по душа.
Цитатът от Конфуции, с който г-жа Цачева се опита да атакува именно факта, че опонентът й не е политик, увисна в пространството и беше един от нелепите моменти в дебата.
В началото на дебата г-жа Цачева се прояви като началник от ГЕРБ, който подценява противника. Даже ставаше агресивна. Като цяло беше подготвена в стила на ГЕРБ и на Бойко Борисов да подценява противника и да говори на едро, каквото може. В резултат на което се обърка в някои теми, слаба е в политическата география и геополитика. Партийността на г-жа Цачева я ограничава.
Най-важното при Румен Радев е неговата отговорност за бъдещето на България. Той е лично убеден лидер, който може да бъде следван.

Димитър Ганев, политолог: 
Нямаше тотална доминация, всеки се обърна към определени избиратели

Дебатът между двата тура беше по-добър от първия телевизионен сблъсък между двамата кандидати. Сега те  се бяха ориентирали към определени електорати – Цачева към Реформаторския блок, Радев към патриотите. Всеки един от двамата имаха по един силен, емоционален момент и за двете страни. Нямаше тотална доминация на някой от двамата. За категоричен победител не можем да говорим. Не мисля, че дебатите ще повлияят на обществените нагласи. В едната или другата посока.

Проф. Николай Палашев: 
Дебатът беше смазващ за кандидата на ГЕРБ

Като цяло дебатът между кандидатите за президент Радев и Цачева препотвърди това, което и двамата показаха по време на предизборната кампания. Срещу обективността, откровеността и прагматизма на Радев застана политкоректното говорене спрямо ЕС и НАТО на Цачева. В този смисъл кандидатът на ГЕРБ не успя да излезе от клишето на евроценностното мислене. И това се отнася за всички важни въпроси, които бяха дебатирани – от проблема с мигрантите до този за съдебната реформа. В крайна сметка Цачева се показа като политик, който въобще не смята да е нещо повече от формална, представителна фигура, от която не зависи нищо. Точно обратното показа Радев – разбиране за това от какво има нужда днес нацията, което всъщност го определя като държавник. Затова и думите на Цачева за необходимостта от национална доктрина прозвучаха кухо, а тези на Радев за достойнството на българина дадоха надежда, че все пак може да има промяна.
Мисля, че няколкото опита на Цачева да провокира Радев, най-вече по отношение на политическата сила, която стои зад него, всъщност показа очевидна липса на политическа култура. Но точно това даде възможност на Радев да овладее дебата. Като капак на всичко дойде трагичната история за убийството на дядото на Цачева от комунистите. И човек се чуди как в Цачева се съвместяват партийното й членство в БКП и причиненото страдание от същата тази БКП!?  Интересно какво ще напишат вестниците „Файненшъл таймс“ и „Миллиет“ след този дебат… В крайна сметка, може да се каже, че от политическа гледна точка и от гледна точка на това хората да направят своите изводи преди втория тур, дебатът беше смазващ за кандидата на ГЕРБ.

Борислав Ангелов, политолог (ИСА):
Държавният глава трябва да пази самообладание, да внася спокойствие

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева започна агресивно и нападателно. На моменти заядливо. Говори продължително, но с това не казва нищо. Опитва се чрез миналото да търси обединение. Румен Радев не се поддаде на нападките, запази спокойствие. Не изглеждаше пасивен, а показа поведение на джентълмен, на офицер. Със самочувствие, че не се смята за партиен кандидат или пък назначен. Стремеше се да разширява ветрилото на подкрепа към него. Говореше за настоящето и бъдещето. Демонстрираше визия напред. Избягваше да влиза в излишни обяснения. Личната история на Цачева, придружена с преиграване и драматизъм, е признак на слабост. Търси се съчувствие и състрадание. Сцена, подходяща за сапунен сериал. Избира се все пак президент, който трябва да е лидер във времена на кризи и заплахи. Да съумее да запази самообладание, да внесе сигурност и спокойствие.

Петко Симеонов

Избирателите и на Цачева, и на Радев няма от какво да се срамуват

 

Избирателите и на Цачева, и на Радев няма от какво да се срамуват. И двамата са сериозни хора. Цачева – подготвена, уравновесена, мислеща, контактна. Била веселячка… Радев? Очаквах повече. Радиото непрекъснато работи. Постоянно повтарящата се негова реклама, където говори за Кубрат и миналото ни величие, ме беше зарибило. Очаквах да видя един нов Кубрат. Андрей и Кънчо вадят числа в полза на Радев, в който и джоб да бръкнат. Виках си, може пък като никога да са обективни… Притеснявах се за Цачева.
ГЕРБ сбърка, че късно обяви нейната кандидатура. Цачева нямаше време. Тя е качествен човек. Обяснявам си ласкавото мнение за нея на бившия плевенски кмет (отпреди 10 ноември). Нейната семейна история не ми направи впечатление. Не познавам човек, който не би могъл да разкаже подобен случай. В рода на всекиго има пострадали и преди 9 септември, и след 9 септември, а някои вадят късмет и ги затварят, бият и поизбиват и преди, и след. Затова е логично да се стреми към единство и разбирателство. Всеки българин с ума си трябва да има такъв стремеж. Със взаимно разбирателство можем да постигнем целите си.
Живеем в свободна страна. Всеки е свободен да гласува според собствената си воля.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Boyko-Borisov/113845/2/48

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024