Коментари

Валери Найденов: 5 ковчега, които Тръмп ще закове и зарови!

Валери Найденов: 5 ковчега, които Тръмп ще закове и зарови!

%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8image_5730090_500_0

Той уби постмодерния консенсус Тръмп спечели въпреки Тръмп. Самата му персона го дисквалифицира като политик в нормални времена. Но тъй като времената не са нормални, дойде и неговото време. Епохата вече не желае ловък демагог. На нея й е нужен лодкар, който да изпроводи до оня свят едни вмирисани политики.

 Какво по-точно ще погребе Тръмп?

Ето ви 5 готови ковчега:

Ковчег 1: Той е на глобализацията в днешния й вид. Оказва се, че избирателят в световната метрополия се бунтува срещу колониалните споразумения за свободна търговия – НАФТА, тихоокеанското, трансатлантическото и така нататък. Впрочем европейският избирател също ги ненавижда, но Брюксел го е стиснал за шията и не му дава гък да каже.

Я е направил референдум, я са го обесили под голямата арка на Айфеловата кула.

Протекционизмът бил вече погребан? Против договорите за свободна търговия се обявиха както Тръмп от дясно, така и Бърни Сандърс отляво. И стана много шизофренично. От една страна, Обама се напъва да добута тихоокеанското споразумение към ратификация и конгресмените, изглежда, ще го одобрят.

От друга, в своите избирателни кампании същите конгресмени са против свободната търговия, иначе ще загубят. Усещайки духа на епохата, адаптивната Хилъри започна да плагиатства от Сандърс. Обаче не успя да излъже никого.

В един момент “Уикилийкс” пусна запис от думите й пред бразилски бизнесмени, в който тя споделя най-голямата си мечта – да види едно западно полукълбо без бариери и без граници, където всеки ще може свободно да търгува, да пътува и да работи на воля.

И обратното, Тръмп стана знаменит със своята ограда по цялата граница с Мексико. Той обеща да предоговори споразуменията, да изгони имигрантите, да спре да пуска мюсюлмани – изобщо “Америка първо”. Хората предпочетоха националиста пред интернационалистката и сега остава ние тук да чакаме новите опорни точки.

Като избра Тръмп, Америка подписа смъртната присъдата и на мултикултурализма,

политическата коректност и илюзията, че ислямистите могат да бъдат интегрирани. Това би трябвало да промени и Европа.

Ковчег 2. Освен че обяви смъртта на глобализма и мултикултурния дискурс, Тръмп сложи край на безкласовата политика, която дели обществото на групи със специфична идентичност, за да им дърпа конците по-изкъсо. Фамилията Клинтън докара до съвършенство тази технология.

Тя флиртува отделно с етническите малцинства, странносексуалната общност, феминистките, мюсюлманите и т.н. Около нея е направо като в бара на “Звездни войни”. Всеки е тук и на всеки чашата е пълна, но под масата държат лазерните бластери.

Тръм обаче мина през политиката на специфичната идентичност като врабец през паяжина. Първо той обиди кръвно мексиканците, а те са 11 милиона. После обиди всички жени накуп и феминистките се нажежиха като котлони. Вбеси и мюсюлманите. Щом лъсна, че е любимец на ку-клукс-клана, негрите взеха да го гледат още по-начумерено. Общността на обратните го има за отровна змия. Така Тръмп отблъсна поне 60% от населението.

Но как успя да го привлече обратно? Той се обърна към общите интереси на наемния труд, на работническата класа. Това, че си работник, е по-важно от това, че си хомосексуалист. На негрите в Мичиган той каза: “Знам, че не съм ви любимец. Но какво имате да губите? Аз ще ви върна заводите и работните места!”

И какво се оказа? Част от обидените забравиха обидата. Вярно, повечето жени подкрепиха Хилари, но женомразецът Тръмп постигна много повече от културния джентълмен Мит Ромни, предишния президентски кандидат на републиканците. Същото стана и с негрите, латиносите, хомосексуалистите. Хладилникът победи телевизора, класовият интерес надделя над обидената идентичност.

Нещо повече, класовият подход се оказа много по-евтин и по-ефективен

Хилари профука над 1 милиард долара за своята кампания, докато Тръмп с мъка събра половин милиард. Клинтън заля ефира с рекламни клипове и загря телефоните с обаждания. Тя купи най-популярните телевизионни водещи, комици, актьори. Мадона даже обеща орална любов на всеки избирател… И нищо.

 Тръмп нямаше пари за клипове и много сътрудници, пък направи серия митинги с възторжени тълпи от по 30-40 хиляди тръмписти. Докато Хилари говореше пред бабешки седенки, а телевизионните оператори се чудеха как да извъртят камерите, да не снимат ниската посещаемост.

Ковчег номер 3. Така Тръмп погреба догмата, че лявата партия е челен отряд на работническата класа. Този мит умря. И лъсна, че истината е тъкмо обратната – лявата партия на САЩ работи за едрия финансов капитал, а за работниците не й пука.

Затова Тръмп помете работническите щати Охайо, Мичиган, Уисконсин, почти целия “ръждив пояс”, където вятърът гони тръни из пустите фабрики. Той вдъхна на народа надеждата, че ще върне производството. И че ще отреже прилива на имигранти, които отнемат работните места и натискат надолу заплатите.

Същото отчуждение между левите партии и наемния труд се вижда и в Европа. Във Франция работническата класа обърна гръб на социалдемократите. Тя мина под знамето на дясната националистка Льо Пен. На президентските избори в Австрия работниците гласуваха за националиста Хофер, а управляващите социалдемократи дори не успяха да се доберат до балотажа. В Англия лейбъристите бяха против Брекзит, а работниците гласуваха “за”.

Що се отнася до България – аналогичен случай. ДПС държи селяните, ГЕРБ гражданите, а БСП вече търси пришълци от Космоса.

Ковчег номер 4. В него май ще легне новата студена война срещу Русия. Заедно с курса към Трета световна война Тръмп обяви, че смята да се разбере с Путин. Даже намекна, че може да му остави Крим. И дори каза, че Путин е много по-голям политик от Обама.

В отговор Хилари удари камбаната, че Тръмп е агент на Кремъл. Кой хакна имейлите на нейните сътрудници и вади компромати? Естествено, че Кремъл. Русия е най-големият и най-опасен кръвен враг на Америка.

  Обаче американците нещо не й повярваха. Което показва, че духът на макартизма, ранния рейгънизъм и късния клинтънизъм вече е изчерпан

Псуването на Русия вече омръзна. Подобна тенденция върви и у нас. Защо Плевнелиев няма втори мандат? Защото през първия забравяше да спомене Русия в речите си на 3 март. А защо Радев победи на първия тур? Защото взе да говори за Русия ласкаво. Десните дори го обвиниха, че ще вади България от НАТО. Сега Цачева трябва да изпее две-три частушки и може да преодолее изоставането.

Ковчег номер 5. Тръмп обеща, че САЩ ще спрат да сменят неудобните режими. Това би трябвало да сложи край на грохота недалеч от милата ни татковина. А както е известно, Хилари е краен ястреб. Тя има огромна заслуга за хаоса в Либия и Сирия, а в миналото като сенатор горещо одобри нахлуването в Ирак. Тя обеща да наложи свободна от полети зона в Сирия, което може да доведе до война с Русия. Нещо повече,

Хилари има огромен принос за създаването и въоръжаването на “Ислямска държава”. И освен това лъсна, че е буквално купена от Саудитска Арабия.

Инстинктите на Хилари лъснаха в един клип, който показва мъчителната и унизителна смърт на Кадафи в ръцете на тълпата. Всеки нормален човек би бил ужасен. Заобиколена от приятелки, Хилари сияеше: “Дойдохме, видяхме, той умря! Ха-ха.ха!”

САЩ избраха Тръмп, защото го сметнаха за гълъб на мира. Но дали е така? Оранжевият президент е известен с това, че едно говори, друго мисли, а трето и четвърто върши. В такъв случай, жалко за ковчезите.

Валери Найденов, 168 часа

Коментари

More in Коментари

960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024