Русия

Под портрет на Ленин в Русия откриха изображение на Николай II… Царят бил „скрит“ в продължение на 90 години! (снимки)

Под портрет на Ленин в Русия откриха изображение на Николай II… Царят бил „скрит“ в продължение на 90 години! (снимки)

По време на реставрация на картина от руския художник Владислав Измайлович на портрет в цял ръст на вожда на Октомврийската революция (1917 г.) Владимир Ленин, на обратната страна на платното, под водоразтворимата боя, бе намерен портрет на Николай II. Царят бил „скрит“ в продължение на 90 години.

001

„Мащабният двустранен портрет, нарисуван от различни художници в различни политически режими, е уникално явление, феномен, който няма аналог в световен мащаб“, каза за „Руски дневник“ член на екипа на Академията.

Откритието беше направено от реставратори на Художествено-промишлената академия „Щиглиц“ в Санкт Петербург, където портретът бил даден за реставрация от руски музей още през 2013 година. Възстановените творби на двамата художници ще бъдат изложени в Музея за приложни изкуства в Санкт Петербург от 30 ноември 2016 г.

Историята на „двойния“ портрет започва още през 1896 г., когато художникът Иля Галкин, автор на много портрети на руската царска фамилия, създава мащабна творба (280х184 см), която представлява портрет на цар Николай II. През същата година е извършена коронацията на царя и картината е поставена в залата на Петровското търговско-промишлено училище.

Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
Прес снимка
4/8

След революцията през 1917 г. замъкът на училището е превърнат в обикновено школо, а през 1924 г., след смъртта на Ленин, Владислав Измайлович, според предположенията на учените, замазва стария портрет на царя с няколко слоя боя и от обратната страна рисува портрет на вожда на световния пролетариат.

Ленин, стоящ на моста на фона на Адмиралтейството, заема същото място в залата на търговското училище и виси там почти цял век, докато ръководството на училището не решава да изпрати повредения във времената на СССР портрет за реставрация.

В долната част на платното има многобройни малки прорези – вероятно следи от удари с щикове по време на революционните събития. Интересното в случая е, че при рентгенов преглед на платното е забелязано, че главата на Ленин и главата на императора практически съвпадат, отбелязват от пресслужбата на Академията.

Руски дневник

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024