Русия

Съвместно заседание на военните министерства на Русия и Беларус за отпор на настъплението на НАТО по границите!

Съвместно заседание на военните министерства на Русия и Беларус за отпор на настъплението на НАТО по границите!

 shoigu2

Русия е принудена да предприеме отбранителни мерки във връзка с повишената активност на НАТО на западната граница на Съюзната държава (Русия и Беларус). Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу по време на съвместно заседание на военните ведомства на Русия и Беларус, съобщава РИА Новости, цитира Блиц.

Руската държавна осведомителна агенция припомня, че на срещата на върха във Варшава страните членки на НАТО се договориха за увеличаване на военния контингент на алианса в Източна Европа – през 2017 г. в страните от Прибалтика и Полша ще бъдат разположени четири многонационални батальона от общо 4000 войници. Освен това НАТО постоянно говори за засилване на присъствието в Черноморския регион. Тези действия в алианса се обясняват с опасността, идваща от Русия.

„На западните граници на Русия, САЩ и други страни членки на НАТО активно изграждат нападателния си потенциал, откривайки нови бази и развивайки военната инфраструктура. Не престават опитите за налагането на своята воля над други страни с помощта на икономически и политически диктат, а също така с военна сила. Води се открита информационна война“, подчерта Шойгу.

Тези действия, допълнил руският военен министър, подриват стратегическата стабилност и принуждават Русия да предприеме ответни мерки. Въпреки това той изтъкнал, че високото ниво на сътрудничество с Беларус позволява успешно да бъдат решени въпросите за укрепването на военния потенциал на Съюзната държава.

Действията на НАТО подкопават стратегическата стабилност и принуждават Русия да предприеме контрамерки с отбранителен характер, подчерта Шойгу.

Руският министър на отбраната каза, че „огнищата на напрежение“ се приближават към „нашите граници“.

Шойгу не спомена конкретни числа. Според предишни информации обаче Русия иска да увеличи броя на войниците по западната си граница до около 30 000, отбелязва ДПА.
В отговор на засиления руски военен потенциал НАТО иска да разположи 4000 военни в балтийските страни. Най-много войници ще бъдат изпратени в Литва още догодина.

Въоръжените сили на Русия и Беларус ще участват през 2017 г. в над 130 общи мероприятия. Миналата година двете страни са сключили повече от 20 оръжейни договора, съобщи Шойгу, цитиран от ТАСС.

ТАСС, Блиц, SOSnovini

 

Русия

More in Русия

bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024