%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf768x432

Трети ден хиляди хора излязоха на протести в редица градове в САЩ срещу избирането на Доналд Тръмп за президент, съобщават американските медии. Те припомниха с лозунги всички „грехове“ на магната – расизъм, сексизъм и т.н, в каквито скандали той се замеси по време на кампанията му и отблъсна видни фигури сред съпартийците си.  Недоволните настояват съперникът му Хилъри Клинтън официално да оспори резултатите и да поиска проверка. Демонстрациите продължават.

Както се казва – ако не сме ние на власт, няма демокрация, няма правосъдие – каквото ние кажем, то е неоспоримо и най-правилно, не подлежи на съмнение, камо ли на друго мнение!

Около 300 души в Балтимор скандираха „Това не е моят президент!“ и носеха плакати с послания като „Аз не съм избирал омразата да оглави президентството„.

Тръмп обвини медиите за протестите срещу него

Протести е имало и в Чикаго, Денвър и Далас, уточнява БиБиСи.

В Сан Франциско са протестирали около 1000 млади хора, повечето студенти. Те са преминали през финансовия квартал на града и са блокирали движението.

Доналд Тръмп е расист. Той напада имигрантите и мюсюлманите„, изтъква една от участничките в протеста.

В Лос Анджелис стотици студенти прекосиха в протестно шествие кампуса на Калифорнийския университет, носейки плакати с надписи „Любовта ще сломи омразата“ и „Откажете се от Тръмп„.

В Ню Йорк около 200 протестиращи срещу Тръмп се събраха на „Вашингтон скуеър“. Демонстрации е имало в много други градове на САЩ.

Междувременно Доналд Тръмп обвини медиите, че стоят зад протестите, провели се веднага след като станаха ясни резултатите от изборите, предаде ITV.

 В профила си с „Туитър“, той написа, че „професионални протестиращи, подбуждани от медиите“, са се събрали, за да протестират срещу победата му. „Колко нечестно!“, възкликва Тръмп.

В същото време, създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг защити социалната мрежа от обвиненията, че чрез „фалшиви новини“ е оказано влияние върху вота и резултатите му, както и налагането на спечелилия кандидат. По думите му, това е „пълна лудост“. Това заяви той на конференция в Калифорния.По-рано, Зукърбърг си „спечели“ неодобрението на служителите си след като забрани постовете на Тръмп да бъдат цензурирани.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/tramp-obvini-mediite-za-protestite-sreshtu-nego.html