Важно

ЧЕСТИТО! ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДОГОДИНА! НАТО ни изсмуква още 3% от военния бюджет за драгоценното ни членство!

ЧЕСТИТО! ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДОГОДИНА! НАТО ни изсмуква още 3% от военния бюджет за драгоценното ни членство!

столтенберг655-402-jens-stoltenberg

Военните бюджети на европейските страни от НАТО и Канада ще нараснат тази година с 3 процента, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Германския фонд Маршал в Брюксел.

„Въпреки обаче 3-процентното увеличение, засега сме далеч от изпълнението на нашата цел да се постигнат 2 процента военни разходи от БВП на страните-членки. Освен САЩ само още 4 държави достигнаха равнището от 2 процента военни разходи“, каза Столтенберг.

„Ако всички страни от ЕС бяха изпълнили тази задача, това би дало на НАТО допълнително 100 милиарда долара, което е съпоставимо с (военния) бюджет на Франция и Великобритания, най-сините страни в Европа“, отбеляза Столтенберг.

По неговите думи Съветът на ЕС тази седмица е показал, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. НАТО остава основата за съвместната отбрана, поясни той. Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг.

Многократно много американски лидери, включително Барак Обама и Доналд Тръмп, поискаха Европа да повиши отбранителните си разходи, това е моя първостепенна задача, заяви той. Подкрепям усилията за укрепване на европейската отбрана, но това не трябва да отслабва трансатлантическите връзки. Трябват повече пари за по-добри способности, необходимо е обвързване със съюзници извън ЕС, посочи генералният секретар.

По неговите думи разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия трябва да бъде преодоляна, защото има твърде много типове въоръжение и това дава отражение върху възможностите за съвместни сражения с армията на САЩ. Столтенберг даде множество примери, сред които и това, че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида.

Европа трябва да направи повече за отбраната и сигурността, необходимо е повече сътрудничество между ЕС и НАТО. Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, заяви Столтенберг на фона на предизборните изявления на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, поставили под съмнение бъдещето на НАТО в досегашната форма на отбранителния съюз.

Медиапул, Новините БГ

http://novinite.bg/articles/129164/Stoltenberg-Voennite-byudjeti-na-evrostranite-ot-NATO-narastvat-s-3

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022