Русия

„Ако Европа не е самостоятелна и независима, защо да преговаряме с нея?“

„Ако Европа не е самостоятелна и независима, защо да преговаряме с нея?“

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 19:  Russian President Vladimir Putin attends a meeting to discuss the Ukrainian peace process at the German federal Chancellery on October 19, 2016 in Berlin, Germany. The leaders of Russia, Ukraine, France and Germany, known as the Normandy Four, met in Berlin to discuss implementation of the peace plan known as the Minsk Protocol, a roadmap for resolving the conflict in Ukraine after Russian forces invaded in 2014 and annexed the peninsula of Crimea. The United States has threatened renewed sanctions on Russia if the country did not either implement the plan in the coming months or arrive at a plan on how to do so.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова на диалог с Европа, но само ако тя е силна, самостоятелна и независима. Това стана по време на пресконференцията на държавния глава, на която над 1400 журналисти имаха възможността да му задават въпроси.
„Ние сме заинтересовани от развитие на взаимоотношенията с Европа, но тя трябва да говори с един глас. Ако това не е възможно на общоевропейско равнище, ние сме готови да развиваме двустранни отношения с отделните държави в Евросъюза“, каза Путин.

 

Путин коментира и обвиненията на разузнавателни агенции в САЩ, че хакерски атаки от Русия са повлияли на президентските избори. „Демократическата партия погрешно се опитва да обвинява външни фактори за загубата си на президентските избори в САЩ. Загубилата страна винаги търси виновни извън себе си. По-добре да търсят проблемите в себе си. Както напълно правилно каза избраният за президент Доналд Тръмп, кой знае какви са тези хакери. Може да са от друга страна, а не от Русия”, коментира Путин.

 

Путин заяви още , че Русия, Иран, Турция и сирийският президент Башар Асад са се споразумели да участват в мирни преговори в казахстанската столица Астана, за да опитат да решат конфликта в Сирия.

 

На годишната си пресконференция Путин посочи, че евакуацията в Алепо е нямало да бъде възможна без помощта на Русия, Иран и Турция или без добрата воля на Асад. Руският президент заяви, че следващата стъпка за Сирия ще бъде спиране на огъня, което да важи за цялата й територия. Путин окачестви евакуацията от Алепо като най-голямата в съвременния свят хуманитарна акция.

 

Путин заяви, че законните права на кюрдите в Ирак ще бъдат гарантирани, но Москва не възнамерява да се меси във вътрешно-иракските процеси.

 

„Що се отнася до въпросите на суверенитета, независимостта на едни или други части на дадена държава, то аз изхождам от гледната точка, че всички ще действаме в рамките на международното право. В крайна сметка правата на кюрдския народ, законните права, ще бъдат гарантирани“, каза руският президент на пресконференция.

 

„И досега поддържаме контакт и ще продължим и занапред да поддържаме контакт както с Багдад, така и с Ербил, но не възнамеряваме да се месим във вътрешно-иракските процеси.“ Путин заяви, че Русия винаги е имала много добри и специални отношения с кюрдския народ.

 

„Кюрдският народ си има своя, много сложна съдба. Виждаме какво става в момента в Близкия изток. Мога да потвърдя и да констатирам, че кюрдските бойни подразделения в борбата с тероризма се държат много храбро и воюват много ефективно“, каза той.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Putin–Ako-Evropa-ne-e-samostoyatelna–zashto-da-razgovaryame-s-neya–/116878/7/0

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024