Политика

Борисов пак се измята?! От Брюксел заявил: Заслужава си да се удължи живота на парламента!

Борисов пак се измята?! От Брюксел заявил: Заслужава си да се удължи живота на парламента!

баце65863_src

Заслужава си да се удължи живота на парламента. Това е заявил Бойко Борисов от Брюксел, където се намира на последната за годиината среща на евролидерите.
След среща на евролидерите в европейската столица Бойко Борисов изрази позицията, че има смисъл да се състави ново правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

„Единственото, заради което си заслужава да се удължи, ако трябва и малко, живота на парламента, е за да се въведе мажоритарна избирателна система“, аргументира се министър-председателят в оставка, цитиран от „Канал 3“. Той подчерта, че ще бъдат проведени нови разговори и с Патриотичния фронт и с Реформаторския блок.
Срещата с Реформаторите е предвидена за понеделник в 10 ч., припомни лидерът на ГЕРБ. Той изрази желанието новите избори да бъдат проведени по новата мажоритарна система.

Усилени политически консултациина различни нива вървят в държавата с цел съставяне на правителство „Борисов-3“ с мандата на Реформаторския блок, твърди Епицентър.бг.

Лично премиерът в оставка се е ангажирал с търсенето и използването на всички подходящи ходове, които могат да доведат до нова управленска формула в рамките на 43-ото Народно събрание.

 

Вероятността да се състави кабинет с мандата на Реформаторския блок е около 20%, заяви пред журналисти зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. В петък, събота и неделя ще има срещи на различни нива между ГЕРБ и РБ, за да се сближат позициите на двете партии.

 

„В тези дни ще имаме допълнителни разговори както с членовете на Изпълнителната комисия, така и с нашите структури и в неделя или в понеделник ще направим една работна среща с Реформаторския блок“, увери Цветанов.

 

Мотивите за реализиране на мандата на РБ, което е и последният шанс на този парламент, са няколко. Първо, външнополитически – ситуацията в  Македония е тревожна, между двете основни партии има паритет, който блокира съставянето на правителство. В Румъния тече остър институционален сблъсък между президент и бъдещ мандатоносител на спечелилата партия. В Турция не спират терористичните актове.

 

В тази усложнена ситуация, ако у нас е на власт служебно правителство, то няма да може да реагира адекватно и е възможно това да доведе до дестабилизация на държавата. Всички външнополитически партньори на ГЕРБ в ЕС и в САЩ съветват шефовете на партията да направят всичко необходимо за поддържане на стабилността в държавата. В ЕС даже се чудели защо Борисов е подал оставка след президентски избори и давали пример с Меркел – тя също загуби вътрешни избори, но не подаде оставка, а се готви за четвърти мандат.

 

Освен това – трагедията в Хитрино показа, че само работещо правителство със силен премиер може да овледее толкова тежка криза, засягаща координацията между различни институции в държавата.

 

По всяка вероятност премиер на този кабинет ще бъде отново Бойко Борисов. Бил е обсъждан и вариант за Божидар Лукарски, но срещу него има сериозен доклад в прокуратурата и това би се използвало от противниците на този сценарий. А и икономическият министър в оставка  не се ползва с достатъчен авторитет, за да оглави кабинет.

 

Държавата е по-важна от всичко“ – това ще бъде мотивът на Борисов да приеме да се върне отново на власт с чужд мандат, след като подаде оставка и отказа този на собствената си партия. Премиерът е изпълнил заявената принципна позиция, че ако не бъдат спечелени президентските избори, ще си подаде оставката. Сега, с оглед на новата ситуация, уверяват, че няма морален проблем той да се ангажира отново с властта.

 

Разбира се, за кабинета „Борисов- 3“ се обмислят да бъдат направени кадрови промени. 

„Правото на премиера като лидер на ПП ГЕРБ е да се натовари с отговорността за съставянето на правителство в 43-я парламент“, подчертава Цветанов. „Персоналните състави и структурните промени са далеч от дискусията, която трябва да се говори. На първо място трябва да изчистим дали формат 43-ти Парламент може да излъчи правителство“, смята той.

 

По всяка вероятност с министерския си пост ще се раздели военният министър Николай Ненчев, разкриват източниците на Епицентър.бг. Премиерът бил възмутен, как може „фирма за пайети да шие униформите за армията“.

 

Не се знае каква ще е съдбата на здравния министър Петър Москов, който е с три обвинения от прокуратурата. Борисов държал да остане на поста си. И Даниел Митов ще запази креслото си във Външно министерство, въпреки скандалите и провалите във външната ни политика, тъй като над него има чадър от голяма външнополитическа сила.

 

Меглена Кунева е със силно разклатени позиции. Вицепремиерката била наясно, че в България вече няма място за нея и непрекъснато обикаляла брюкселските офиси с цел някой да я припознае като бъдещ еврокомисар. Засега усилията ѝ удряли на кухо.

 

Такъв кабинет ще има подкрепата на 135 – 150 депутати“,  уверяват мандатоносителите. Освен това, в РБ вече много са омекнали по отношение на претенциите си за власт, защото знаят, че на следващи избори тях няма да ги има в парламента. И са готови на всякакви отстъпки, само и само 43-то Народно събрание да продължи да работи.

 

ГЕРБ ще проведат разговори за евентуална подкрепа и с ДПС, уверяват от РБ. Трагедията в Хитрино и поведението на премиера Борисов, който перфектно отигра тази ситуация,  са сближили позициите на ГЕРБ и на ДПС, смятат наблюдатели. Ако ДПС откажат явна подкрепа за кабинет „Борисов-3“, ГЕРБ ще търсят плаващи мнозинства в парламента. В ГЕРБ наистина имат променено отношение към ДПС – смятат, че това е национално отговорна партия, за която обществото трябва да разбере, че те не са „толкова черни“, колкото ги описват някои наблюдатели.

 

Държавата има нужда от консенсус и ние ще се стремим на всяка цена към това, уверяват от висшето ръководство на управляващата партия. Там са отчели и високата оценка, която даде Мустафа Карадайъ лично на премиера Борисов и правителството при овладяване на последиците от трагедията в Хитрино.

 

Силата на ГЕРБ е в протегнатите ръце, е новото мото на ГЕРБ. Там вече са осмислили факта, че с 84 депутати не могат да управляват сами и в името на държавата ще търсят партньори.

 

В ГЕРБ обаче има голяма група, която е силно скептична спрямо възможността за конструиране на нов кабинет в този паррамент. „Ако все пак се стигне до някаква уговорка за съставяне на правителство, трябва да бъде много ясно и точно поет ангажимент. На този етап аз не виждам възможност за формиране на правителство, но все пак нека да изчакаме да видим разговорите, които ще се проведат, и тогава пак ще коментираме“, заяви Цвета Караянчева.

 

Не е възможно да подкрепим такъв кабинет, ние сме заявили, че този парламент е с изчерпан ресурс и трябва да отиваме на избори. Хората ни искат избори. Партията ни вече е на изборна вълна“, заявиха от Движението пред Епицентър.бг. В ДПС смятат, че такъв кабинет ще се държи на много рискована парламентарна подкрепа и няма да може дълго да живее.

 

При такава ситуация ГЕРБ има вариант да играе отново с патриотите. Правят се опити Красимир Каракачанов да се съгласи да стане военен министър.

 

„С нас никой не е говорил. Но ГЕРБ май закъсняха. След като един месец тупкаха напразно топката, общественото мнение вече е друго – то иска избори. Освен това не знам с какви очи ще дойдат при нас, след като се отметнаха веднъж  като влашки престилки“, заяви пред Епицентър.бг лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Той подчерта, че е ядосан, защото пари за пенсиите нямало, а вчера ГЕРБ предложиха още един милиард за саниране, откъдето може да се краде. „Вече не им вярваме“, заключи Каракачанов.

 

Идеята е кабинетът „Борисов-3“, ако изобщо успее да се състави, да работи поне до май – юни, за да може до това време парламентът да приеме новия Изборен кодекс, съобразно резултатите от референдума на Слави Трифонов. С тази цел само преди два дни независимият депутат Георги Кадиев официално внесе този законопроект, за да може от другата седмица да започне обсъждането му в парламентарните комисии.

 

Борисов обаче държал изборите да се проведат по смесена избирателна система. Тук ГЕРБ могат да намерят допирни точки с БСП. Националното съвещание на социалистите преди месец също се произнесе в полза на смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система.
По време на визитата си в Брюксел Борисов се е срещнал с вицепрезидента на Еврокомисията Франс Цимерман, който заявил пред него, че ще настоява да бъде променен мониторинговия механизъм на ЕК за България. По думите на българския премиер в оставка ЕК няма да свали изцяло механизма, но ще ни прави само секторно наблюдение.
По отношение на проведената среща на лидерите на ЕС Борисов разкри, че е постигнато споразумение да се продължат с още 6 месеца санкциите срещу Русия.

ЕПИЦЕНТЪР

http://epicenter.bg/article/Peche-se-kabinet–quot-Borisov-3-quot-/116299/2/48

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024