Политика

Подържаха го в ръка, порадваха му се и го връщат! Цветанов: Няма да има правителство с мандат на РБ. Отиваме на избори!

Подържаха го в ръка, порадваха му се и го връщат! Цветанов: Няма да има правителство с мандат на РБ. Отиваме на избори!

цветан768x432

Мъката свърши! Разумът надделя! Няма да има ново правителство в този парламент!

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ попари мераците на Реформаторите за съставяне на ново правителство. След продължили повече от два часа преговори с реформаторите и патриотите той обяви, че не е постигнато съгласие за формиране на правителство с хоризонт поне две години, колкото остават от мандата на настоящото Народно събрание.

„В рамките на 43-я парламент не може да бъде съставено ново правителство“, отсече Цветанов след разговорите, които се проведоха в стаята на ГЕРБ в парламента.

Според запознати препъни-камъкът в преговорите е било категоричното искане на патриотите за повишаване на пенсиите.

„Търсихме златното сечение, но не се получи“, заяви и председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски, чието име се спрягаше за евентуален кандидат за премиер.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок подчерта, че основните приоритети на десните са били залагане на съдебни реформи в една бъдеща програма на правителството, но до разбирателство по тях не се е стигнало.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт пък изрази задоволство, че все пак е имало преговори, като той изтъкна, че патриотите са искали увеличение на пенсиите.

Нито един от участвалите в преговорите не пожела да каже кои са били основните спънки между тях и по кои въпроси не са постигнали разбирателство.

Мандатът ще бъде върнат на президента Росен Плевнелиев.

Ние винаги сме залагали, че трябва да има принципно съгласие. Но мога да кажа, че има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус. Не сме в състояние да съставим правителство. Това обяви зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънреден брифинг след проведените консултации.

Искам да благодаря на вас и на колегите, които работиха. Влади Горанов знаете, че когато се говори за политики, винаги е тук, за да каже как е готова и страната финансово.

Има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус, съобразявайки се с обществените нагласи за предсрочни парламентарни избори, не сме в състояние в 43-парламент да стигнем до принципно съгласие по секторните политики, обясни още Цветанов.

Очаквайте подробности

БЛИЦ, Епицентър

http://www.blitz.bg/politika/ot-poslednite-minuti-tsvetanov-obyavi-nyama-da-ima-pravitelstvo-s-mandat-na-rb-otivame-na-izbori_news473088.html

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024