Политика

Двама реформатори в битка за премиер – Румен Христов и Петър Москов! Спрягат за поста и Надка Нейнски!

Двама реформатори в битка за премиер – Румен Христов и Петър Москов! Спрягат за поста и Надка Нейнски!

%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b261099_660_370-jpg-pagespeed-ce-lswizwrc21

 

Ще има или няма да има кабинет с мандата на реформаторите – вече е без голямо значение, защото водевилът с имената за премиер засенчва всички клюки и попържни.

Зам.-председателят на СДС Румен Христов и изключеният от ДСБ здравен министър Петър Москов са двете обсъждани имена за премиер на кабинет с мандат на РБ, съобщи Канал 3 като се позовава от участници в преговорите.

Христов е бил предложен от ГЕРБ, които обаче са заявили, че нямат проблем и Москов да е. Бившият заместник на Радан Кънев пък бил пожелан от част от Реформаторите, които по този начин се надявали да ударят по ДСБ и чрез Москов да привлекат обратно, покрай властта, десебарите в страната, както и в парламента, особено свободните електрони от гражданската квота.

Твърди се, че от ДСБ побързали да се разграничат от Москов и да го изключат, именно защото чули слуха, че той е опция за министър-председател на кабинет на РБ.

Не можели да преглътнат резила, че се правят на опозиция, а пък член на тяхната партия може да управлява държавата.

Според преговарящи обаче Христов има по-голям шанс от Москов да бъде издигнат за премиер.

Имената на министрите и лидери на СДС и ДБГ Божидар Лукарски и Меглена Кунева пък отпаднали още в самото начало на обсъжданите номинации за премиер, когато било решено да не са лидери на партии от Блока.

Като трети вариант в мрежата бе лансирано и името на сегашната ни посланичка в Турция Надежда Нейнски, защото плъзна слух, че на поста щяла да се възкачи жена.

Твърде вероятно е още немалко министри от сегашния кабинет да запазят постовете си, като това е сигурно за външния Даниел Митов.

До утре вечер ще имаме яснота по кабинета и премиера, обещават още преговарящите. Те са изчистили до голяма степен различията си и са решение правителство да има, вместо да се отива към предсрочни избори и преди това към служебни кабинети.

Съдбата на мажоритарния вот пък щяла да бъде оставена на решението на пленарната зала, тъй като срещу него категорично са от РБ и ПФ, докато ГЕРБ го лансираха.

Вероятно в сряда мандатът ще бъде връчен с номиниран за премиер от двамата реформатори, като Христов имал голям шанс да надделее над Москов, а в четвъртък парламентът да одобри състава на новия кабинет на старото мнозинство.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/44722-Dvama-reformatori-v-bitka-za-premier–Rumen-Hristov-i-Petar-Moskov

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024