Личности

Тръмп официално избран за президент, безпрецедентно електори-демократи се отказаха от Хилари в негова полза!

Тръмп официално избран за президент, безпрецедентно електори-демократи се отказаха от Хилари в негова полза!

donald_trump_rtx2spmr_b
Доналд Тръмп се поздрави с официалното си избиране за президент на САЩ от електоралната колегия, предадоха Франс прес и БТА. Безпрецедентно за него дадоха глас и електори – демократи.
Естествено, беше опровергано бръщолевенето, подклаждано от незнание и от фалшивите новини на корпоративните американски медии начело със CNN, Washington Post и New York Times, че едва ли не електоралната колегия може да бламира Тръмп и въобще да гласува по различен начин народния вот в отделните щати. Случи се обаче тъкмо обратното – безпрецедентно 4 електори от Демократическата партия не гласуваха за Хилъри Клинтън – от щата Вашингтон и от Мейн. Изборите в САЩ приключиха официално. Остава инагурацията на 20 януари догодина, след която Тръмп трябва да донесе промяна.
В изявление Тръмп обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Той определи победата си като поразителна и историческа. Тя стана възможна благодарение на пробуждането на милиони мъже и жени в цялата страна, отбеляза Тръмп.

Броени минути по-рано кандидатът на републиканците обяви официално своята победа, предаде Асошиейтед прес.

„Успяхме!“, написа той лаконично в Туитър, след като си осигури необходимото мнозинство в електоралната колегия.

При преброени всички гласове Тръмп завърши с 304 гласа „за“ срещу 227 за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. За победа в 538-членната електорална колегия е необходимо мнозинство от 270 гласа.

Този праг бе преминат след гласуването на делегатите от Тексас – щат, спечелен от републиканците – въпреки че двама от тях прибягнаха до протестен вот.

Като цяло само няколко делегати не се съобразиха с волята на избирателите, които ги изпратиха в Избирателната колегия. Повечето от тези неколцина не подкрепиха никой кандидат, като израз на протестен вот.

Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за членове на електоралната колегия, която официално определя държавния глава.

На 6 януари е свикано съвместно заседание на двете камари на Конгреса, които да утвърдят резултатите от гласуването в електоралната колегия. Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.

Хиляди хора излязоха в понеделник на протести в Съединените щати против Тръмп и членовете на колегиятабяха „залети“ през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят. Тази кампания обаче не постигна резултат и не промени резултатите от изборите.

Dir.bg

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023