Личности

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

берлускони-

 

На 86-годишна възраст в болница в Милано почина бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. Медийният магнат и лидер на партията „Форца Италия” четири пъти оглавяваше кабинети в Рим. Самият той беше скандален и на няколко пъти беше съден.

 

 

СНИМКИ НА БЕРЛУСКОНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Роден през 1936 година, Берлускони завършва право в университета в Милано. Занимава се със строително предприемачество и натрупва значително състояние през 70-те години. През 1974 г. създава кабелната телевизия „Телемилано”, която съвсем скоро се превръща в предизвикателство за националния монопол. Само шест години след първия си канал, създава и първата комерсиална телевизионна мрежа – „Канале 5”, която през следващите години доминира телевизионния пазар. Берлускони притежава фирми, магазини, киносалони и дори футболен клуб „Милано”.

 

 

„Берлускони оказа огромно влияние върху италианската култура, върху манталитета на хората. Защото още с появата на комерсиалната му телевизия в началото на 80-те години на миналия век, Италия беше между католическата традиционна култура и лявата комунистическа култура. Той въведе нов тип прогресивна мисъл, което означава социална промяна и по-свободна гражданска ориентация и по-свободни, например, сексуални навици”, каза професорът по политически науки в университета „Луис” Лоренцо де Сио.

 

 

Политическата кариера на Берлускони започва през 90-те, когато създава консервативната политическа партия „Форца Италия”. Едва стъпил във властта, срещу бизнес империята му започва разследване за корупция.

 

 

 

Изправен пред вот на недоверие, той подава оставка. Малко по-късно е обвинен за измама и корупция, но присъдите са отменени. С обещания за намаляване на данъците и по-високи пенсии, партията му печели на парламентарните избори през 2001 г. и той отново става премиер.

 

 

Критикуван за влошаващото се състояние на италианската икономика и за подкрепата на американската инвазия в Ирак, Берлускони подава оставка, но печели вот на доверие в парламента и отново се връща на власт с ново правителство, за да загуби на изборите от центристите на Романо Проди.

 

 

 

„Трудно е да си представим „Форца Италия” без Силвио Берлускони. Въпросът е какво може да се случи с партията след неговата смърт? От друга страна, медийната му група „Медиасет” съществува в сектор, който е силно регулиран от държавата. Така че отношенията, които има с правителството, са много важни. Всички са заинтересовани да държат „Форца Италия” жива, за да запазят тези отношения”, посочи още Лоренцо де Сио.

 

 

 

Само две години след това Берлускони отново печели предсрочните избори с новата си партия и застава начело на правителството.

 

 

„Форца Италия” на Берлускони представлява важен мост между италианските елити и групата на Европейската народна партия в Брюксел. Може би, европейските връзки на правителството , с които се занимава бившият председател на Европарламента Антонио Таяни от „Форца Италия”, ще се засилят”, смята професорът по политически науки в университета „Луис”.

 

 

Берлускони е замесен в секс скандали, обвинения за връзка с малолетна и съдебни процеси за секс със 17-годишна мароканска проститутка и за злоупотреба с власт. В края на 2011 г. губи мнозинството си в парламента и подава оставка.

 

 

 

През 2016 година Силвио Берлускони претърпя сериозна сърдечна операция, а след това и оцеля след диагноза рак на простатата. През последните две години често влизаше в болница, след като през 2020 г. се зарази с COVID-19.

 

Нова тв

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони

Берлускони: Никога не бих отишъл да говоря със Зеленски. Ако бе спрял да напада Донбас, войната не би се случила

февруари 13, 2023