618x596

Френският крайнодесен лидер на „Националния фронт“ Марин льо Пен е забелязана в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк, съобщава NBC.

Медията отбелязва, че все още не е ясно дали Льо Пен ще се срещне с Доналд Тръмп или с екипа му.

Междувременно социологическо проучване, цитирано от вестник „Индипендънт“, показва, че Марин льо Пен ще спечели първия тур на президентските избори във Франция.

Тя изпреварва консерватора Франсоа Фийон с 1,5%. Льо Пен получава 26,5% подкрепа. Обаче Фийон се очаква да спечели на втория тур през май – 64% срещу 36 на сто.

Проучването е на Ifop Fuducial. Проведено е между 3 и 5 януари и в него са участвали 1 860 души.

Лидерът на крайнодясната френска партия Национален фронт Марин Льо Пен е на неочаквана визита в Ню Йорк, пише Bloomberg. Посещението на Льо Пен в САЩ се случва едва 4 седмици преди президентските избори във Франция, като именно тя е считана за големия фаворит за наследник на сегашния президент Франсоа Оланд.

Точната цел на посещението не е ясна, като не се очаква Льо Пен да се срещне с новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, към чиито идеи тя нееднократно е показвала афинитет. „Това не влиза в дневния й ред“, заявява началникът на щаба на лидера на Националния фронт Дейвид Раклин. „Не даваме информация относно частни визити“, допълва той.

Самият Тръмп от своя страна също не е планирал среща с Льо Пен, информира източник от обкръжението му, пожелал да остане анонимен.

Марин Льо Пен ще започне официалната си кампания на 4 февруари, като за тази дата е планирана среща със симпатизанти в Лион. Лидерът на Националния фронт нееднократно е заявявала симпатиите си към Доналд Тръмп, наричайки го „знак за надежда“ за европейските политици, борещи се със статуквото.

Самият Тръмп също се е срещал с антиевропейски настроени политици от Стария континент. Един от тях бе и лидерът на британската UKIP Найджъл Фараж, който дори взе участие и предизборната кампания на милиардера.

Говорителят на новоизбрания президент Шон Спайсър коментира пред CNN, че Марин льо Пен няма уговорка за среща нито с новоизбрания президент на САЩ, нито с хора от преходния му екип.

„Trump Tower е отворена за всички“, казва Спайсър.

Марин льо Пен се готви да обяви официалната си предизборна кампания за президентския вот във Франция на 4 февруари, като се очаква да го направи на среща със симпатизанти в Лион.

Многократно е заявявала публично, че подкрепя политиката на Доналд Тръмп за САЩ и наскоро го определи като „знак на надежда“ за европейските антисистемни политици.

Нюз БГ, Уебкафе, тв Блумбърг

http://www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_2006612633_Marin_lyo_Pen_se_poyavi_nekanena_v_Trump_Tower