655-402-barak-obama-angela-merkel

Германското правителство все още не е изяснило за себе си позициите на избрания американски президент Доналд Тръмп по редица ключови въпроси от външната политика, в това число и по Сирия. Това заяви говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер, цитиран от ТАСС.

Путин най-влиятелен, до него Тръмп и Меркел

Изборът на Тръмп заплашва Меркел

По неговите думи ситуацията не е станала по-ясна дори след посещение на германски съветници във Вашингтон.

„Това ние не знаем дори след тези преговори, които представители на правителството водиха във Вашингтон през последните седмици. Ние все още нямаме достатъчно яснота“, каза той.

Както по-рано съобщиха германски медии, в средата на декември германският канцлер Ангела Меркел изпрати в САЩ ръководителя на отдела по външни отношения към своя офис Кристоф Хойсген. Там той се е срещнал с Майкъл Флин, който е съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност.

В Германия неведнъж са посочвали, че все още не знаят какъв външнополитически курс ще избере новата американска администрация

Властите в Берлин заявяват още, че е необходимо да се разглежда реалната политика на Тръмп, а не негови предварителни заявления.

По всяка вероятност Хойсген е обсъдил с Флин въпроси като отношението на новата власт спрямо НАТО, Русия и страните от Близкия изток.

Според данни на изданието „Шпигел“ германските власти се притесняват от това, че избраният американски президент може да отмени санкциите срещу Русия, което от своя страна може да злепостави единните позиции на Запада по този въпрос.