Политика

Извънредна новина: Радев може да закопае Ненчев – ще свидетелства по делото срещу него!

Извънредна новина: Радев може да закопае Ненчев – ще свидетелства по делото срещу него!

rumen-radev-261932-810x0
Точно месец след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Румен Радев ще дава показания като свидетел по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев, предаде БНР. Процесът за ремонта на изтребителите МиГ-29, в който Ненчев е подсъдим, започва на 22 февруари, за когато са призовани всички свидетели, посочени от прокуратурата.
Както е известно, Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба. Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г., Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на ВВС, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител „РСК МИГ“.

„Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството“, твърдят от прокуратурата.

Според обвинението от ноември 2014 г. до края на март 2016 г. Ненчев не утвърдил и проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите МиГ-29, с което не осигурил авиационната безопасност и летателната годност ВВС.

Според прокуратурата значителните вредни последици за армията се изразяват в спаднали полетни часове на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от поне 80 часа за година. „Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци“, посочват от държавното обвинение.

Делото срещу министъра на отбраната Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29 започва след малко повече от месец. Със системата за случайно разпределение на делата за съдия-докладчик е избран Стефан Милев.

Стефан Милев е бивш заместник-ръководител на Софийската районна прокуратурата. След конкурс от няколко месеца е съдия в Софийския градски съд. Делото е било разпределено на съдия Милев във вторник – ден, след като прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Ненчев за това, че при действащ договор за ремонт на изтребителите МиГ с руска фирма започва преговори с Полша. И още – защото през периода ноември 2014  – март 2016 година не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите, с което не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност българските ВВС.

Според прокуратурата от всичко това са настъпили значителни вредни последици за армията и e възникнала опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

блиц, ДНЕС БГ

http://www.blitz.bg/kriminalni/izvnredna-novina-radev-mozhe-da-zakopae-nenchev-shche-svidetelstva-po-deloto-sreshchu-nego_news480642.html

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024