Политика

Митов: Винаги, когато сме били с Европа, сме просперирали… ако се обърнем – водим „несамостоятелно и бедно съществуване“!

Митов: Винаги, когато сме били с Европа, сме просперирали… ако се обърнем – водим „несамостоятелно и бедно съществуване“!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Постепенно България започна да се европеизира. Трябва да европеизираме и институциите. Това каза министърът на външните работи в оставка Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ. Той направи оценка по повод 10-годишнината от членството на страната ни в Европейския съюз. Според Митов членството на България в Европейския съюз е исторически обоснован, естествен избор.

Винаги, когато сме били част от просветена Европа, сме просперирали. Винаги, когато сме се обръщали към някакви други алтернативи, сме водили несамостоятелно и бедно съществуване“, коментира Даниел Митов.

коментар за казаното:

Предполагаме има предвид, когато не сме зависили от Русия, Германия или новият „партньор“ САЩ? Защото със СССР проведоха индустрализация, а в останалите случаи деиндустрализация… България след 1905 г. никога не е имала самостоятелен нито промишлен нито финансов капитал, които да милее за родината. А всички глупости за свободата и за откритата възможност да си безработен – разбирай свободен е за подправка. Да си продажен, да си национален нихелист и родоотстъпник, да си без идеология и идеали.. за това Васил Левски е писал в тефтерче ама вече не го цитират…

Митов изтъкна също, че това е и рационален избор, даващ огромна възможност българите да учат, да просперират и да правят бизнес свободно и по най-добрия начин.

Не на последно място, по думите му, за България членството в ЕС е ценностен избор, синтезиран най-добре в думите на Васил Левски – „Свобода и всекиму своето“. България не завърши прехода с членството си в ЕС. „Практически членството е начало на прехода и на промяна на българските институции“, заяви Митов.

Той бе категоричен, че в съвременна България няма такова нещо като русофили и русофоби и заяви, че обществото е изкуствено разделяно на фили и фоби.

„България е част от международния правов ред, подписала се е под определени норми. Когато една държава нарушава грубо международния правов ред – България е длъжна да заеме позиция в защита на този правов ред“, посочи Даниел Митов.

„Тук не става въпрос за никакво фобство, за никаква омраза, никой не страхува от определен народ. Всички искаме просперитет и добри отношения с въпросните държави, но има граници, които не могат да бъдат прекрачвани“, подчерта той.

Даниел Митов изтъкна, че желае най-доброто за руския народ. „Желая с Русия да имаме добри отношения, както и с другите страни членки на ЕС и НАТО, а и в световен мащаб“, категоричен е той.

Проблемът на съвременна България не са русо или американо фило-фобите. Проблемът ни е, че всички сме българофоби. Де що е българско, за нас е калпаво, а чуждото е къде-къде по добро. И понеже не харесваме нашето си, не го купуваме и вепе никой не произвежда, станахме зависими дори за храната си. Е, има ли по-голям проблем от това?

В рамките на ЕС последните две години и половина са били показателни, че гласът на България по отношение на жизненоважни за страната въпроси не само е бил чуван, но и оформял европейския дневен ред. „България има идеи както за собствения си национален интерес, така и за интереса на всички останали държави членки на ЕС“, каза още Митов и даде за пример стартирането на Агенцията за брегова охрана.

Даниел Митов коментира и атентата в Истанбул в новогодишната нощ. Той обяви, че пострадалата българка е стабилизирана, минала е през съответните интервенции и няма опасност за живота й. За съжаление това младо момиче ще трябва да се бори, за да се възстанови в пълна степен, каза още той.

Митов заяви, че всичко, което е видяно в нощта на самото нападение е показало, че българската дипломация може да бъде активна и полезна на българските граждани, които се намират в Турция. „Имали сме пълното съдействие на властите в Анкара и в Истанбул. Беше сформиран кризисен щаб под ръководството на посланик Нейнски. Аз съм бил във връзка с нея непрекъснато“, подчерта Даниел Митов.

По думите му Външно министерство е работело неуморно. Той посочи, че по време на атентата българското външно министерство бързо е научило за пострадалата българска гражданка и са били в готовност да окажат необходимото съдействие на близките й.

ОТ ФОРУМА:

Този история не е учил…. Пък че нямало русофили и русофоби трябва много да си вярваш че да им отричаш съществуването… както има американофили и фоби същото и с русофили и прочие… Само че както споменава кибрита, българите са себефили.. интересува ги собствения джоб, да са по-добре от другите наоколо… Митов я си ходи обратно в Международния републикански институт и Националния демократически институт и ни остави на мира нас истинските Българи… ходи си служи пак на чуждите интереси щом ти харесва, но се разкарай от България!

Митов, долен предателю. Ти защитаваш чужди, а не български интереси. Превърнахте България в *** на Европа – всички западно европейци приемат думата „българин“ за обидно. Направихте ни държавата на обслужващия персонал. Разбихте индустрията. За такива като теб – само народен съд и бесило.

Нюз БГ, БНТ

https://news.bg/politics/v-savremenna-balgariya-nyama-rusofili-i-rusofobi-kategorichen-mitov.html

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024