Обама и Путин

Жалки, предсмъртни писъци и агонии!

Правителството на САЩ разшири списъка със санкционираните руснаци по силата на т.нар. „списък Магнтиски“, съобщи американското финансово министерство, цитирано от ТАСС.

В „черния списък“ са включени имената на председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин, приближен на руския лидер Владимир Путин, а също така Станислав Гордиевски, Дмитрий Ковтун, Андрей Луговой и Генадий Пласкин. Ковтун и Луговой са обвинени от британските власти за убийството на бившия сътрудник на Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко.

Актът Сергей Магнитски беше приет от САЩ в края на 2012 година. Той предвижда налагане на санкции на длъжностни лица на Русия, виновни за нарушаване на човешките права. Списъкът беше многократно разширяван от Вашингтон.

През ноември 2016 г. говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви, че Вашингтон има намерение и в бъдеще да използва т. нар. „закон Магнитски“. През декември президентът на САЩ Барак Обама разшири действието на документа върху всички страни.

Междувременно двама високопоставени републикански сенатори призоваха Доналд Тръмп да наложи санкции на Русия в отговор на заключенията на американските разузнавателни агенции, че държавният глава Владимир Путин лично е наредил да се повлияе на президентските избори в САЩ през ноември, съобщава Ройтерс.

Официален доклад: Путин е наредил намесата в американските избори

 Официален доклад: Путин е наредил намесата в американските избори

Линдзи Греъм и Джон Маккейн заявиха пред NBC, че не знаят още дали ще подкрепят номинацията на Тръмп за държавен секретар – бившият шеф на Exxon Mobil Рекс Тилърсън.