%d0%b0%d1%88%d1%82%d1%8a%d0%bd768x432

Приносът на Русия в борбата срещу ДАЕШ /Ислямска държава/ е нулев, а присъствието на руските военни в Сирия само разпалва гражданската война. Това заяви американският министър на отбраната Аштън Картър пред телевизионния канал NBC.

„Не, те не направиха нищо в борбата срещу ДАЕШ. Фактически нула. Те дойдоха, заявявайки, че ще се борят с ДАЕШ и ще подпомогнат намирането на изход от конфликта. Не направиха нито едното, нито другото. “ – коментира Картър.

По думите му, поведението на руснаците затруднява прекратяването на гражданската война.

Припомняме, от международната общност нееднократно беше изразявано безпокойство, че при руските въздушни атаки загиват цивилни и представители на умерената опозиция срещу Дамаск, а не джихадисти.

Москва демонстрира противоречиви реакции в отговор на обвиненията. По-рано Кремъл отправи призиви Западът да посочи къде са разположени силите на ДАЕШ. През последните месеци в официалните информации на Кремъл за руските операции в Сирия се говори за „ликвидирани терористи“.

Всички тези приказки на шефа на Пентагона идват на фона на освободения Алепо и радостта на сирийците от свободата, показана в редица клипове и филми, които доказват точно обратното! И на фона на смешния медал, с който хората на Аштън наградиха техния Обама за това, че довел Ислямска държава „до границата на разгрома“.

За информирания и мислещ човек това изявление се приема с искрена ирония, дори не трябва да му се обръща внимание. За русофоба и заблудения обаче то е като опорна точка, с която се започват безсмислени спорове, породени от една откровена лъжа. Лъжа, изречена от висш чиновник във Вашингтон и охотно разпространена от глашатаите на отиващия си режим на Обама и компания. От медии като NBC с претенциите за изключителност и монопол над истината, а всъщност проводници на една дърварски поднесена пропаганда.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/pentagona-prinosat-na-rusiya-v-borbata-sreshtu-daesh-e-nulev.html