Икономика

Тръмп заплаши с 35% мито германския автомобилен внос! Меркел се готви за инфарктна среща с новия президент!

Тръмп заплаши с 35% мито германския автомобилен внос! Меркел се готви за инфарктна среща с новия президент!

МЕРКЕЛ20160512.njsmvntuhj
Доналд Тръмп предупреди немските автомобилни компании, че може да наложи гранични мита в размер на 35% за превозните средства, внасяни на американския пазар. В интервю за немския вестник „Билд“, публикувано в понеделник, Тръмп критикува германските автомобилостроители за нежеланието им да произвеждат повече коли на местна почва в техните заводи, намиращи се в САЩ, съобщи БНР.

Ако искате да произвеждате автомобили по целия свят, аз ви желая всичко най-добро. Вие можете да произвеждате автомобили и за нас, но трябва да имате предвид, че за всяка лека кола, която идва в САЩ, ще се наложи да плащате 35% данък, предупреди Тръмп.

Бих казал на BMW, че ако построите завод в Мексико и планирате да продавате автомобили в САЩ без мито от 35 на сто, вие може да забравите за това, допълни той.

Заплахите на новия американския президент доввдоха до спад на акциите на немските автомобилни компании, търгувани на борсата във Франкфурт. Днес акциите на BMW AG се понижават с 2,03%, на Daimler AG – с 1,87% и на Volkswagen AG – с 2,08%, като общият фондов индекс DAX губи 0,68% от стойността си.

От известно време насам Доналд Тръмп насочи своя огън към автомобилните компании, чието производство е в Мексико, който се превръща във все по-голям производствен център с оглед на по-ниските разходи.

Той предупреди и японската компания Toyota, че тя също може да бъде обект на „големи митнически такси“, ако произвежда своята марка Corolla за автомобилния пазар в САЩ в завод, който е планирано да бъде построен в Мексико.

Трябва да се има предвид, че и трите най-големи германски автомобилни производители (BMW, Daimler и Volkswagen) са инвестирали значителни средства в заводи в Мексико, разчитайки на износ на някои от техните модели и за американския пазар.

В същото време германските производители на автомобили са увеличили четирикратно тяхното производството в САЩ през последните седем години до 850 хиляди автомобила, повече от половината от които са за износ, посочва германската автомобилна асоциация индустрия VDA.

В дългосрочен план Съединените щати ще се самопрострелят в крака, ако наложат данъчни тарифи или други търговски бариери, заяви президентът на VDA – Матиас Висман.

Немските власти реагираха остро на заплахите на Тръмп. Говорейки пред „Билд“, германският икономически министър Зигмар Габриел посочи, че вместо да се опитва да санкционира немските автомобилостроители, САЩ трябва да отговори чрез производство на по-добри и по-привлекателни автомобили.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Тръмп за опасността от протекционизма в икономиката.

Източници от германското правителство посочиха, че канцлерът Ангела Меркел в момента работи над установяването на датата на пролетната си среща с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде агенция „Фокус“, позовавайки се на Reuters.

„Меркел предлага да се срещне с Тръмп в САЩ в качеството си на председател на Г-20“, разкри източникът. Тя е говорила с Тръмп само веднъж, скоро след като той спечели изборите през ноември миналата година.

В свое интервю днес Тръмп заяви, че изпитва „дълбоко уважение“ към Меркел, но посочи че нейното решение да позволи на милиони мигранти да влязат в Германия като „катастрофална грешка“.

Dir.bg

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024