768x432

Унгария иска по-тесни отношения с Русия и също очаква връзките със САЩ да се подобрят значително при президента Доналд Тръмп. Това съобщи външният министър на европейската страна Петер Сиярто в интервю за Ройтерс.

Дни преди Владимир Путин да пристигне на посещение в Будапеща за обсъждане на енергийните връзки между Русия и Унгария Сиярто също заяви, че санкциите на ЕС срещу Москва са неефективни и трябва да бъдат отменени.

Позицията на Унгария за санкциите е, че те са безполезни„, категоричен външният министър, който поясни, че Унгария е изгубила от потенциален внос 6,6 милиарда долара, откакто санкциите бяха въведени през 2014 година.

Трябва да ли да бъдем щастливи от упадъка на руската икономика? Не, ние съжаляваме за това„, каза той и добави, че Будапеща не вижда Москва като заплаха.

Унгария е в добри отношения с Русия за разлика от повечето страни членки от налагането на санкциите преди 3 години.

Според Сиярто рестриктивните мерки също вредят на европейската икономика и са политически провал, тъй като не могат да убедят Русия да спазва споразуменията от Минск за разрешаване на кризата в Източна Украйна.

Той предпочита преговори на високо ниво с Москва.

Не виждам Русия като заплаха за Унгария. Разбирам и уважавам нашите полски приятели, балтийските приятели имат друга позиция по въпроса (…) Русия няма да нападне нито една страна членка на НАТО. Не мисля, че би било в руски интерес„, категоричен е топ дипломатът на централноевропейската страна.

По думите му Будапеща търси начини за разширяване на сътрудничеството с Русия в доставките на природен газ след 2021 година.

Трябва да започне още от сега„, каза той и допълни, че Будапеща би искала да развие алтернативни енергийни източници, но Русия е далеч по-надежден източник от европейските партньори, които не могат да изградят необходимата инфраструктура, за да намалят зависимостта от руски газ.

Путин е на посещение в Унгария на 2 февруари.

Будапеща също очаква „масивно подобряване“ на отношенията с Вашингтон, заяви Сиярто, който е съгласен с възгледа на Тръмп, че НАТО не е успяла успешно да защити страните членки от заплахата от тероризъм.

Сега, ако говоря за заплахи (…) аз виждам ДАЕШ („Ислямска държава“) като заплаха (…) недържавен актьор е най-сериозната заплаха за цивилизования свят. И в тази връзка мисля, че да, НАТО може да играе по-голяма роля„, посочи външният министър.

Според него с администрацията на Тръмп Вашингтон няма повече да се „намесва във вътрешнополитическите работи на Унгария„.

„Сега, както новият президент заяви много ясно, че износът на демокрация е извън фокуса на външната политика на САЩ (…) този вид натиск (…) ще изчезне„, заключи той.

Нюз БГ

https://news.bg/world/ungariya-se-nasochva-kam-po-tesni-vrazki-s-rusiya-i-sasht.html