СВЯТ

Хаос по летищата в света! Съдия спря ограниченията на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ!

Хаос по летищата в света! Съдия спря ограниченията на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ!

 летища588d1868c36188cb3c8b460b

Федерален съдия от Бруклин успя да нанесе първи удар на безпрецедентната забрана, наложена от Доналд Тръмп на граждани от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ. В петък новият американски президент спря приемането на граждани от Ирак, Иран, Сирия, Сомалия, Судан, Йемен, Либия, дори да имат зелена карта или валидна виза. Адвокати и неправителствени организации веднага атакуваха решението в съда.

По-малко от 24 часа, след като двама иракчани бяха задържани на летище „Кенеди“ в Ню Йорк, съдия Ан Донъли от Бруклин нареди те да бъдат пуснати в страната, блокирайки депортацията на всички, които до момента бяха задържани на летища на територията на САЩ.

„Смятам, че правителството не е имало възможност да обмисли това“, заяви Донъли. Въпреки че жалбата е подадена от името на двама бежанци от Ирак със зелени карти, отсъждането се отнася за всички в подобна ситуация в САЩ. Според съдия Донъли, която е номинация на предишния президент Барак Обама, депортацията може да причини „непоправими щети“ на жалбоподателите, като ги върне в страни, където има заплаха за тях.

Тя изтъква и че те имат валидни визи и веднъж вече са били одобрени за пътуване в САЩ.
Всички, които имат валидни визи от всякакъв тип и зелени карти, ще могат да останат в страната най-малко до 21 февруари, когато е насрочено ново заседание на съда, обяви Донъли. Нейното решение обаче важи само за хора, които вече се намират на американска земя, т.е. тези, които са били по време на полет или са кацнали, докато Тръмп е издавал заповедта си, уточняват адвокатите, атакували забраната, цитирани от „Гардиън“.

Към момента на летищата в Америка има поне 100-200 задържани от 7-те мюсюлмански държави, смятат неправителствени организации. Донъли нареди на правителството да предостави списък на всички задържани към момента. Неправителствените групи се опасяват, че тези хора ще бъдат пратени в центрове за бежанци, въпреки че много от тях имат семейства в Америка.

 Междувременно Американската академия за филмово изкуство каза, че един от номинираните за наградите „Оскар“ – иранският режисьор Ашгар Фархади, може да попадне под обхвата на имиграционните ограничения в САЩ.

Лентата „Търговският пътник“ на Фархади е номиниран за Оскар за чуждоезична лента. Иранската актриса Таранех Алдусти, снимала се в номинирания за наградата филм, заяви, че ще бойкотира церемонията за престижните филмови отличия, за да протестира срещу указа на американския президент.

Забраната, издадена от Тръмп, предизвика през последното денонощие хаос по летища в целия свят. Европейските авиокомпании с полети до САЩ предупреждаваха, че няма да допускат до самолетите по тези дестинации хора от 7-те държави. Британската преса съобщи за хора с двойно гражданство, блокирани по време на ваканция в Северна и Южна Америка, само защото полетът им за връщане минава транзитно през американско летище.

 Много университети предупредиха студентите си от рискови националности да не напускат САЩ.

На няколко американски летища бяха организирани протести, протестиращи имаше и пред сградата на съда в Бруклин, който заседаваше по случая с двамата иракчани, а много адвокати предлагат про боно помощ на задържаните.

Указът на Тръмп предизвика протест на международното летище „Дж. Ф. Кенеди“ в Ню Йорк. Сред протестиращите беше актрисата Синтия Никсън, участвала в сериала „Сексът и градът“.

Режисьорът Майкъл Мур призова още хора да отидат и да протестират срещу Тръмп на терминал 4.

В самия терминал стотици посрещачи трудно откриваха близките си, тъй като властите бяха блокирали основните изходи.

Пред журналисти американският президент обяви, че новите мерки работят „много добре“.

Епицентър, Нюз БГ

http://epicenter.bg/article/Sadiya-sprya-ogranicheniyata-na-Tramp-za-vlizane-v-SASht/119292/7/96

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024